Opnieuw heel kleine maar wel opwaartse bewegingen op de aandelenbeurzen. Weer enige vervlakking van de rentecurve en belachelijk lage rente voor Europees high yieled. In VS waren vooral de grote jongens van de Nasdaq omhoog. Europa en Japan profiteren van de sterkere dollar vanwege nieuwe pogingen van hun centrale banken om het royaalste jongetje van de klas te blijven.
De FED verhoogde de rente niet maar iedereen gelooft in renteverhoging in december en de FED toelichting met een sterkere macro geeft daar ook aanleiding toe.
De Bank of England verhoogde voor het eerst in de nodige jaren de rente, maar gaf daarbij zo veel 'dovish' aanwijzingen dat het op 'one and done ' lijkt. Het pond werd daardoor zelfs zwakker.
Zoals alom verwacht droeg Trump 'boring' Powell voor als opvolger van Yellen. Bijna net zo capabel en veel rijker en met meer business-achtergrond in plaats van monetaire geleerde.
Er werden plannen gepresenteerd voor de belastingverlagingen ( de Brady bill), vooral gunstig voor bedrijfsleven en (ook toevallig hè) ondernemingen zoals de familie Trump. Er vervallen enige aftrekposten, waardoor men er niet in alle staten op vooruit gaat en waardoor er veel gedaan wordt om de plannen te dwarsbomen.
De ISM daalde naar 58,7, er was ook een beperkte daling in China , maar stijging in het VK en wederom zeer hoge PMI's in de eurozone. Nieuwe orders sterk in VS en ISM non manufacturing iets omhoog naar 60,1.
De groei van de werkgelegenheid in de VS was hoog (inhaal op de daling door de orkanen vorige maand) , maar men had meer verwacht. De werkloosheid daalde wel onverwacht 0,1% naar 4,1%. Loonstijging zwakte af (orkanen krijgen hiervan de schuld). Participatiegraad daalde 0,4 naar 62,7 (orkanen) , ook de brede werkloosheid U6 daalde weer, maar nog steeds geen hogere loonstijging dus. Loonkostenstijging in derde kwartaal met 0,7% wel iets hoger dan de 0,5% van het tweede kwartaal.
Persoonlijk inkomen steeg 0,4% en uitgaven 1% (na vorige maand door orkanen slechts 0,1% nominaal). Productiviteitsgroei viel mee en men is ineens een heel stuk minder pessimistisch over groei van de productiviteit: niet 0 maar bijna 2% lijkt er aan te komen.
In de Eu schat men de derde kwartaalgroei op 0,6% en was de inflatie in Duitsland weer eens lager dan verwacht.
Mueller kwam met de eerste aanhoudingen en je zag zo ongeveer de stoom uit de oren van Trump komen vanwege deze in zijn ogen heksenjacht terwijl vanuit Breitbart steeds harder geroepen wordt dat de uraniumdeals via de Clinton Foundation veel meer onderzoek verdienen en Mueller daarom vooringenomen is en afgezet moet worden, iets dat Trump niet meer kan vanwege dan te duidelijke obstructie van de rechtsgang.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten