29 april 2018

Samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week


Een dag met flinke dalingen van Wall Street richting het gevreesde niveau van het 40-weeks gemiddelde (3% angst + Caterpillar had als kanttekening bij hun superbe winstcijfers dat nog mooier er niet in zat, het is ‘as good as it gets’ met angsten uit de doos van Pandora dat alles nu minder goed wordt) , maar daarna enig herstel op de mooie cijfers van met name enkele tech giganten zoals Amazon, Intel, Microsoft, Facebook en op meer geloof in mooie groei in de VS. Per saldo weinig beweging.

De 10-jaars rente brak in de VS door de psychologisch belangrijke barrière van 3%, (hoogste rente sinds 2014), maar niet door 3,05% (hoogste rente sinds 2011).

De eerste schatting van de groei over het de laatste jaren steeds zwakke eerste kwartaal in de VS van 2,3% viel mee. De arbeidskosten, ECI, stegen met 0,8% (3,2% op jaarbasis), versnelling van loongroei en inflatie aangevend. De  FED verhoogt de rente op dit soort cijfers.
Draghi was een beetje geschrokken van de matige 0,3% groei over het eerste kwartaal in Frankrijk. Als de groei niet aantrekt, moet de QE misschien niet ineens gestopt worden in september en men nog voorzichtiger zijn met rentestijging. Ondertussen loopt de inflatie wel iets op, o.a. door de stijging van de olieprijzen.

Meevallende groei en wat meer zorgen over de EU= hogere dollar versus euro.

In de VS waren de cijfers over de huizenmarkt goed, vooral verkopen van nieuwe huizen, maar ook stijging van de huizenprijzen. Het consumentenvertrouwen verbeterde iets en dat was meer dan verwacht. Vervoer over de weg en met de trein groeit sterk. Initial calims voor werkloosheid daalden tot een record lage 209.000. bedrijven ontslaan zo min mogelijk, nu het zo veel moeite kost nieuwe mensen aan te nemen (dit laatste gaat groei van de werkgelegenheid afremmen). Nieuwe orders groeiden niet en dat was een tegenvaller.

Wereldwijd waren de flash PMI’s overwegend goed. Geringe daling in de EU en dat was meevallend gezien de behoorlijk dalende IFO.

De leiders van Noord- en Zuid Korea ontmoetten elkaar vorige week, de dooi in de Koreaanse oorlogsvrees lijkt voort te zetten.

Macron en Merkel probeerden afgelopen week bij hun bezoek Trump te vermurwen het kernverdrag met Iran niet zo maar op te zeggen. Op 4 mei hoopt men een nieuwe versie van Nafta te kunnen publiceren. Er dreigen wel investeringsrestricties voor China in/uit de VS.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten