5 mei 2018

Groei werkgelegenheid VS OK, maar anders zou je verrassend snel in een recessie zitten


164.000 groei van de werkgelegenheid in de vorige maand, iets minder dan de 190.000 die verwacht werd, maar inclusief 30.000 opwaartse herzieningen OK. Al enige maanden gaat niet de grootste aandacht uit naar de groei van de werkgelegenheid maar naar het begeleidende cijfer van de loongroei. Die was maar 0,1%, lager dan de verwachte 0,2% terwijl voor 0,3% gevreesd werd (na herzieningen zijn die cijfers overigens nog steeds mogelijk). De werkloosheid daalde eindelijk naar 3,9%, terwijl die al zo’n half jaar niet gedaald was terwijl de groei van de werkgelegenheid groter was dan de natuurlijke aanwas van de beroepsbevolking Omdat meer mensenwerk gingen zoeken daalde werkloosheid niet in de vorige maanden en nu ineens wel. De participatiegraad daalde zelfs iets.
Geen nieuw opborrelende inflatieangst uit sterkere loongroei, maar wel een beetje door de dalende werkloosheid.

Op jaarbasis trok de groei van de werkgelegenheid aan tot weer iets boven de 2 miljoen. Dat is maar goed ook, want bij daling onder de 2 miljoen op jaarbasis zat je zo in een recessie in de afgelopen decennia.

(pijlen zelf toegevoegd; alleen in 1996 en 1986 kwam er niet snel een recessie na de tijdelijke doorboring van de 2 miljoen groei en in 2007 duurde het wat langer, iets dat nu ook zou kunnen gebeuren (of niet), misschien dat de grens bij 1,9 miljoen ligt; je zou ook moeten aanpassen voor de groei van de bevolking in de afgelopen decennia)

Zo bezien is de belastingverlaging van Trump net op tijd. Dit helpt de investeringen terwijl er niet veel extra geconsumeerd wordt omdat naast de bedrijven vooral de rijken belastingverlaging krijgen en die sparen meer als je ze een belastingvoordeeltje geeft (iets dat de lage inkomens zich niet kunnen permitteren). Op die manier krijg je niet te veel inflatie uit oververhitting van de economie door belastingverlaging.
Zo had Trump het vast niet beredeneerd, maar belastingverlaging zo ver in de cyclus lijkt zo economisch gezien nog niet eens zo slecht uit te pakken (sociaal zou het natuurlijk beter geweest zijn als de lagere middeninkomens het meeste zouden hebben geprofiteerd).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten