14 juli 2018

De Trump show goes on: meer geld naar defensie, een Zombie Nafta voor Canada, een BINO brexit


Na de Tweede Wereldoorlog kenden vooral Duitsland en Japan een enorme groei, die werd toegeschreven aan veel minder uitgeven aan defensie. De opleving in de VS in de jaren 90 wordt ook toegeschreven aan het ‘peace dividend’ na de val van de muur. Dat extra veel uitgeven aan defensie is economisch gezien niet erg aantrekkelijk. Je moet het alleen doen ter voorkoming van grote ellende zoals annexatie van NAVO-landen aan de Oostzee. 2% is al veel en 4%  is alleen nodig voor opbouw van een nieuw imperium. 4% zou de nu veel belangrijkere defensie tegen ‘climate change‘  behoorlijk tegenwerken.

Mijn collega’s in Toronto hebben de buik vol van de handelsoorlog. Je weet niet meer waar je aan toe bent met de Nafta. Het is een zombie Nafta geworden en dat is slecht voor het vertrouwen van buitenlandse investeerders.

Dan de brexit.
Als mevrouw May de soft Brexit probeert door te voeren met de EU, dan kan ze volgens ‘very stable genius’ Trump het wel vergeten om een goede handelsdeal met de VS te sluiten. Ze had niet geluisterd, precies het tegenovergestelde gedaan wat hij haar aangeraden, bevolen had. Daarom zou Boris een goede premier zijn. Desalniettemin vindt Trump May ontzettend aardig, zo weet the Donald weer eens de chaos te vergroten, en moet er uiteraard een handelsakkoord komen tussen VS en VK. Engelsen moeten maar gaan wennen aan overheerlijke Amerikaanse chloorkippen.
May probeert te gaan voor een soft Brexit. Tegenstanders spreken daarom van een BINO, brexit in name only. May vindt (terecht denk ik) dat een harde brexit niet door de meerderheid van het VK wordt gesteund. Brexit had maar nauwelijks meer dan 50% van de stemmen.
Mijn collega’s in Londen zeggen dat de angst voor Corbyn de conservatieven op pad van May houdt. Soft Brexit en weg met de hard brexiteers, die moeten terug in het hok.
Er ligt een deal voor de goederensector die aantrekkelijk is voor Europa en soft brexiteers. TINA, there is no alternative, anders is probleem met de grens van Noord Ierland onoplosbaar. Er is nog geen deal voor de dienstensector die veel belangrijker is voor Londen, dat de rekening betaalt voor de brexiteers. Plusputje voor VK: als we maar controle hebben over de vispolitiek. Immigratie deal lukt niet. Tja, hoe dom kun je zijn. Brexit is niet een beetje dom, maar een historische enormiteit die langzaam werkelijkheid dreigt te worden.

er begint enige spijt te komen over de brexit
groei is nog geen drama, maar wel slecht vergeleken met de rest van Europa. Het achterblijven bij de groei van Europa was de belangrijkste reden waarom het VK wilde toetreden tot de EU e overmoed dat de groei hoger was dan in de rest van de Eu was een reden om voor brexit te gaan.

Groot nieuws was de schrobbering van May door Trump, niet zijn opmerking dat het VK perhaps de EU verlaat. Perhaps? Toch bijna zeker? Niet dus volgens Trump.

Weg met de WTO als deze de beslissing van Trump niet overneemt dat je tarieven mag invoeren op basis van de nationale landsverdediging. De WTO mag de uitgebreide uitleg niet verbieden en zou China de extra rechten vanwege de status van Emerging Market (extra heffing op van alles, beperking van toegang tot bepaalde delen van de markt) moeten ontnemen. Trump moet ook zijn zegen geven over de rechters die de geschillen in de WTO moeten berechten. Er zijn drie vacatures op zeven leden en er zijn minstens drie rechters nodig voor een geldige uitspraak. Dit kan Trump eenvoudig saboteren.

Allemaal negatieve verhalen en toch beukt de S&P weer op die psychologische 2800 grens. 2791 is al gebroken, 2800 ook maar niet overtuigend, de Nasdaq zette al weer een all time high. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten