31 maart 2019

Samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week


Bankaandelen hadden het even heel moeilijk en de ECB-gouverneurs leefden mee en bedachten speciale deposito’s waardoor de winsten van de banken niet al te veel zouden kelderen bij verdere verruiming van het monetaire beleid.

Mevrouw May had het nog steeds heel moeilijk met dat parlement dat alleen maar nee wil stemmen. Ze beloofde af te treden als ze haar deal goedkeurden. Nee dus. Nu belooft ze nieuwe verkiezingen als men niet akkoord gaat en dat is een fermere stok achter de deur. Nog steeds dreigt een tijdelijke harde Brexit, als men slechts akkoord weet te gaan met delen van het plan van May. Nee tegen referendum. Nipt.
In de VS zijn bedrijven bezeten in de weer met winstwaarschuwingen. Normaal een contrair signaal, maar nu bij stijgende beurzen is dat moeilijk voor te stellen. De winstwaarschuwingen komen niet onverwacht, de groei is laag, industriële productie (manufacturing) negatief en men heeft last van voorraadproblemen, exportproblemen, Apple flauwte en wat dies meer zij. Ook de verwachtingen voor 2020 worden nu geraakt: enige weken terug stond de consensus voor de S&P500 op 185 nu op 180.

Beurzen dus omhoog op veronderstelde verruiming van monetair beleid, terwijl ondertussen de FED de balans verkort. Wereldwijd was er recent wel afzwakking van de daling van de balansen van centrale banken.
Kerninflatie PCE in de VS was 1,8% over februari en maart lijkt 1,7% te worden. Goed nieuws voor de gelovigen die de centrale banken voor sinterklaas willen zien spelen.

Groei BNP over het vierde kwartaal werd 0,4% neerwaarts herzien op 2,2%. Winstgroei volgens de BNP-methode daalde 1,7% in het vierde kwartaal.
Initial claims voor werkloosheid vielen vorige week terug tot 211.000 en de huizenindicatoren verbeterden (vooral vergunningen, hypotheekaanvragen: de lagere hypotheekrente helpt). Alom wordt daarom na een zwak eerste kwartaal herstel in het tweede kwartaal verwacht in de VS. Investeringen zijn een beetje lauw en voorraden te hoog, maar een kniesoor die daar op let volgens de consensus. De handelsbalans verbeterde flink over januari.

Persoonlijk inkomen groeide 0,2% over februari en uitgaven 0,1% over januari, minder goed dan gedacht.
De samenvatting van 80 belangrijke surveys voor de Amerikaanse economie, de Chicago Activity Index daalde verder van -0,25 naar -0,29 over februari (bij -1 moet men pas gaan bibberen voor een recessie). Groei beneden trend, dat wel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten