26 mei 2019

Niet zo korte samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week: grote verslechtering macro vooruitzichten, verharding technologie-oorlog in handelsoorlog, minder kans fiscale stimulering in VS


Beurzen bleven bewonderenswaardig goed liggen op een overdosis aan slecht nieuws, zowel macro als politiek. daling van de olieprijzen en rente.

Beurzen zijn gevoelig voor afzwakkende macrocijfers, zie bovenstaand plaatje. Overdreven reacties komen vaak voor (de groene lijnen komen vaak flink onder de blauwe). De blauwe lijn dreigt naar beneden te gaan en dat is gevaarlijk voor beurzen.
 Als de FED maar voldoende in actie komt hoeft slecht economisch nieuws niet slecht te zijn voor de beurzen. Maar de FED moet eerst door de beurzen tot andere gedachten gebracht worden (lees: de huidige daling van de S&P500 van 4% van top moet ongeveer 13-20% worden). De FED vindt de huidige economie solide en de daling van de inflatie is slechts tijdelijk. Ondertussen dalen de inflatieverwachtingen opnieuw flink, nu o.a. door de val deze week van de olieprijzen (onverwacht grote opbouw voorraden in de VS, geen oorlog met Iran op korte termijn).

Het macro nieuws leek niet zo slecht, werd verdrongen door tweets van Trump waarop de algoritmes flink kochten. Ja, de technologie-oorlog is verscherpt, veel meer bedrijven dan alleen Huawei komen in de verdrukking en winstverwachtingen voor die technologieaandelen moeten omlaag, de underperformance van beurslievelingen FANG begint snel te groeien. Maar Trump tweette dat het slechts onderhandelingstactiek was, bij een deal zou worden aangepakt. Om een goede onderhandelingspositie in de ogen van Trump te creëren voor elkaar te krijgen moet de technologieoorlog eerst flink opgebouwd worden, maar dat twitterde Trump er niet bij. China blijkt kwetsbaar voor de technologieoorlog, de Washington Post noemde het een Spoetnik-moment voor China. Het lijkt eerder een spoetnik-moment voor de VS, men ziet ineens dat China in bepaalde zaken technologisch voorop loopt, dat Made in China in 2025 geen grootspraak is. Nu nog kan China niet zonder westerse technologie, moet het pijn lijden onder westerse afsnijding van technologie, maar dat zal niet lang duren. Xi bereidt het Chinese volk voor op een nieuwe Lange Mars tegen nu de VS, ongeveer als bij de Korea-oorlog. Xi is absoluut niet gediend van de oorlogstaal van Trump, ziet het als een grove belediging van China. Thucydides waarschuwde al dat oorlog schier onvermijdelijk is, als de heersende grootmacht voorbijgestreefd gaat worden door de nieuwe (met tegenstrijdige doelstellingen van de twee grootmachten). De oude macht (Sparta in die tijd) wint aanvankelijk met te grote verliezen, maar maakt uiteindelijk toch plaats voor de nieuwe (Athene).

Het macro nieuws is dat de flash PMI’s wereldwijd inclusief de VS zwak waren, verslechtering voor de industrie waar het toch al niet goed ging en vooral slecht was dat de kracht van de diensten PMI’s duidelijk afnam. Verder waren nieuwe orders in de VS omlaag, was in Duitsland de IFO zwak. Alleen in Frankrijk gaat het beter dankzij de afgedwongen extra stimulering (en Nederland loopt al geruime tijd uit de pas met goed blijvend economisch nieuws). In de week hiervoor lieten de Chinese cijfers al plotseling flinke zwakte zien.

Waarom is dit een grote verslechtering? Tot voor kort was het algemene macroverhaal dat de plotselinge afzwakking eind 2018 overdreven was en er weer herstel was naar trendgroei of iets daarboven. Groei in het eerste kwartaal was onverwacht sterk en allerlei indicatoren verbeterden (bijvoorbeeld groei werkgelegenheid, detailhandelsverkopen). Die verbetering werd doorgetrokken (door economen en de markt) en samen met de omslag van de FED richting ruimer monetair beleid was dit goed voor een sterk beursherstel.
De cijfers van de afgelopen paar weken zijn plotseling slecht genoeg om op de rem te trappen bij die opwaartse groeivoorspellingen. Zo hard, dat de economen van JP Morgan een whiplash kregen (titel cover essay deze week van hun Global Data Watch). Nee, achteruit met die voorspellingen. Inclusief doortrekken hiervan, leidt dit tot heel wat lagere verwachtingen dan enkele weken geleden. 
Waarom zou groei boven trend blijven in de VS, Europa en Japan? Dat is plotseling bijna kansloos.
(N.B. Beurzen waren gemiddeld meestal neerwaarts in tijden van afzwakkende groei bij groei beneden trend.)

De handelsoorlog lijkt niet tot inflatie te leiden, omdat het voor een groot deel betaald moet worden uit lagere marges vanwege de afzwakkende economische groei en verder komt er dan meestal daling olieprijzen etc. De invloed van de recente tariefverhoging van 10 naar 25% moet nog zichtbaar worden in de cijfers. Inclusief de nieuwe technologieoorlog begint dit problematisch te worden. Bedrijven gaan door met te weinig investeren en meer inkoop eigen aandelen, maar het lijkt prudenter te worden voor bedrijven om minder eigen aandelen te gaan inkopen en meer cash op te bouwen.

Met de huizenmarkt in de VS gaat het goed (meer hypotheekaanvragen om huis te kopen, aantrekken bouw nieuwe huizen, maar tegenvallende verkoop bestaande huizen), maar eigenlijk ietsje minder goed dan je op basis van de lagere hypotheekrente zou verwachten. De hypotheekrente is nu laag genoeg om meer herfinanciering tegen lagere hypotheekrente uit te lokken en dat helpt groei ook. Maar dit lijkt onvoldoende om de groei op peil te houden.

De hoop op flinke fiscale stimulering in de VS kreeg deze week een nieuwe dreun toen Trump meedeelde niet meer te willen praten met democraten, zo lang die al die onderzoeken tegen hem aan het houden waren. Die tang van een Pelosi, de brandstapel is nog te mild volgens doorgewinterde republikeinen, trapt niet in de list van Trump om à la wat bij Bill Clinton gebeurde sympathie bij kiezers te kweken vanwege een kansloze impeachmentprocedure en beschuldigt hem van een reeks andere zaken, van ‘cover ups’ etc. etc. etc. (het is erg gemakkelijk zaken tegen Trump op te werpen). Trump was al te laat met het opstarten van grote extra infrastructuurinvesteringen voor de verkiezingen, maar verliest nu ook tijd in de dit jaar extra gecompliceerde begrotingsonderhandelingen/ verhoging schuldenplafond om de automatische bezuinigingen van de sequester om te buigen in stimulering via ongebreideld meer geld uitgeven aan defensie, uitkeringen en gezondheidszorg. Pelosi c.s. weten dat bijna de enige kans om Trump weg te krijgen een recessie in 2020 is, geen enkele reden dus om toe te geven aan meer uitgaven voor republikeinse pretjes als bommen en granaten. Met fiscale verkrapping en een uit de hand lopende handelsoorlog moet die recessie lukken, zo zie je die geslepen Pelosi (van ‘een vrouw is duizend mannen te erg’, te slim af, zo weten wij van o.a. de boekenkistlist van de vrouw van Hugo de Groot) denken.


Verder hadden we de Europese verkiezingen met de onverwachte winst van de PvdA (Timmertje, wat doe je nou?), May maakte bekend af te treden en lijkt plaats te maken voor een hard Brexiteer die aanstuurt op no deal met de EU en een EU die niet meer zo welwillend zal zijn eindeloos uitstel te verlenen aan het nu nog Verenigd Koninkrijk. In Australië wonnen onverwacht de conservatieven (National Party + Liberal Party+ Liberal National Party), met een sprong omhoog voor de Australische dollar die inmiddels weer ongedaan is gemaakt. Modi behaalde een glansrijke overwinning waarmee de beurs van India zeer mee in de nopjes was.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten