30 juni 2019

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

De eerste paar dagen stond de beurs onder druk vanwege de dappere uitlatingen van Powell dat de FED onafhankelijk zal blijven, zich niets zal aantrekken van de opruiende smeekbedes van Trump om nog veel meer te verruimen. In de tweede helft begon men meer te hopen op een goede uitkomst op de G20. En ja hoor, die Trump vervulde alle wensen van Xi (men mag weer business drijven met Huawei o.a.) en daarna van Kim Jung Un.

Er was niet zo veel economisch nieuws. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat de industrie nog verder afzwakt (nu o.a. Chicago PMI -4,5 naar 49,7). Nieuwe orders dalen, handelstekort op goederen ex olie stijgt nog steeds hard in VS.(n Japan viel de groei van de industriële productie verrassend mee.)Van de weersomstuit komen er daarom meer dan normale winstwaarschuwingen (meestal contrair signaal). En daardoor afzwakkende winstgroeiverwachtingen.

Dit kan verder roet in het eten gooien om de pret van zo'n geweldig resultaat bij de G20. Niet dat er een akkoord dreigt, maar toch, veel beloven en weinig geven doet gekken in vreugde leven.
Mnuchin zei dat de deal voor 90% klaar is, net als in april en op de G20 is opnieuw grote vooruitgang gemaakt.
Positief voor de beurzen blijft dat particulieren zo veel verkocht hebben (en dat is opgepikt via hoge inkoop eigen aandelen). Men heeft te veel cash, is wel erg optimistisch over nog lagere rente (10 jaar Treasuries nu 'most crowded trade' want men hoort steeds meer: 'lower for longer'' ). Indexen die onekerheid meten zijn helemaal door het dak gegaan en dat is meestal een contrair signaal (na all time highs hoogst onzeker)

De hypotheekrente daalde verder in de VS en dat moet de huizenmarkt in beter vaarwater brengen. Misschien dat de afzwakking van de huizenprijzen stopt (nu +2,5%). Verkoop nieuwe huizen viel echter nog tegen, maar pending home sales ietsje omhoog.
Persoonlijk inkomen steeg 0,5%, persoonlijke consumptie 0,4% bij 0,2% PCE-inflatie, net iets beter dan verwacht allemaal. Initial claims voor werkloosheid liepen ietsje (tegenvallend) verder op naar een nog steeds zeer lage 227.000.

High yield spreads op laagste niveau in 52 weken in EU.

PMI China manufacturing op 49,4 en diensen op 54,2. De varknspest is twee maal zo erg als verwacht.




G20: het draait nog steeds om olie, Trump vervult wensen Xi

je kunt het meteen zien:  MBS is het stralende middelpunt. op de achterrond steekt Rutte verre uit. May staat al op het tweede plan en ook Merkel is al opzij geschoven.

Deze man heeft tenminste vrienden. Trump meldde dit uitdrukkelijk. Maxima heeft het tot schand ondervonden. Poetin smeekt om zijn gunsten. Wat zijn we zonder hem. Baudet, dat is wel een miljardje of wat waard om niet hiervan afhankelijk te zijn.
Dictaat Xi voor 100% geslikt door Trump. Ja, Huawei moet orders krijgen/ dingetjes kunnen kopen van Amerikaanse bedrijven.. Ja meneer Xi, de onderhandelingen worden hervat. Ja meneer Xi, geen nieuwe heffingen. Xi koopt wat bonen om een en ander te bespoedigen. Schoothondje Trump gaat nu zijn grote vriend Kim opwachten bij de grens van Noord en Zuid Korea. Zal kim zich verwaardigen om Trump niet al te erg laten afgaan?

Nee, Trump is nu even guller dan Sinterklaas en daar moet je van meeprofiteren.
De Europeanen hadden wat anders te doen, de belangrijke baantjes moeten verdeeld worden. Wie volgt Juncker op? Tusk draagt zowaar Timmermans voor. Wie volgt Tusk op? En wie Draghi?

In de VS zit men nog na te analyseren hoe de eerste debatten van de democratische kandidaten verliepen. De dames wonnen: Elisabeth Warren op de eerste dag en Kamala Harris op de tweede avond.De een probeerde nog linkser te zijn dan de ander. De oudjes beten in het stof. Op de eerste avond sprak men ook wat Spaans, want de Hispanics winnen, dan heb je de toekomst (bijna alle bevolkingstoename komt door de hispanics). Healtcare for all. Immigranten, daar moet je lief voor zijn. Grote gevaren ziet men met klimaat en China naast Trump. Gaat een zeer linkse rakker Trump proberen uit het Witte Huis te drijven? Het is nog te vroeg om de gematigde kandidaten af te schrijven, maar Biden bakte er niets van, dat is geen partij voor Trump in een debat.

23 juni 2019

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

All time highs voor de S&P500, all time lows voor de Europese rentes. Goud en olie omhoog (door de spanningen rond Iran vooral). Hangseng 5% omhoog.
Eerst beloofde Draghi gouden bergen à la whatever it takes bijna. Men verwacht nu een verlaging van de ECB-rente met 10 basispunten en hervatting van QE. Trump twitterde er schande van.

Powell probeerde Draghi te overtroeven met beloftes over komende renteverlagingen (maar nu nog niet). De FED is niet langer 'patient', maar ongeduldig. De 'dots'van de rentevoorspellingen gingen iets meer dan verwacht omlaag, maar zijn nog steeds hoger dan de markt (rupsje nooit genoeg) inprijst. Niet dat de groei- en inflatieveranderingen zo anders zijn geworden, maar uit voorzorg, ter verzekering tegen (on)verwachte ellende van handelsoorlogen, dalende investerende en bedrijven die het vertikken de prijzen en lonen te verhogen. Een en ander resulteerde in grotere daling van de twee jaar rente dan van de tien jaar rente.
De Bank of Japan beloofde niets en dat werd als 'hawkish' uitgelegd, maar ze blijven maar QE doen en men begint een rentedaling van 20 basispunten te verwachten.

Rutte pleitte on-VVD-waardig heel populistisch voor veel hogere lonen, niet goed opgevat bij de werkgevers. Dit in navolging van Trump die voor een minimumloon van $15-16 aan het twitteren is.

Elisabeth Warren is bezig met een flinke opmars in de polls ten koste van Biden via vooral haar plan om 42 miljoen Amerikanen hun studieschuld kwijt te schelden.

Trump laste al te dodelijke aanvallen op Iran af, maar gaat wel akkoord met cyber-aanvallen. Trump lijkt bij de G20 een uitgebreid vorkje te prikken, zodat iedereen nu gelooft dat de nieuwe tarieven op de resterende $300 miljard import uit China voorlopig in de ijskast worden gezet.

 De macrocijfers waren niet best in de VS. Vooral de ongekend grote daling van het New York Empire Survey zorgde voor menige hartverzakking, maar veel cijfers ware van midden in de Mexicotarievenellende. De Phillyfed was ook omlaag, maar niet zo veel, o.a. nieuwe orders vielen mee, maar prijsverwachtingen waren uitermate zwak. De flash PMI's waren lager. De ISM lijkt op een en ander iets te kunnen zakken, maar niet heel veel (nieuwe orders en te hoge voorraden wel problemen).
Er werd met de bouw van iets minder huizen gestart. Het sentiment van de bouwers volgens NAHBMI daalde iets verder, tegen de lagere hypotheekrente in.
Leading indicators onveranderd.


In Europa waren de flash PMI's onder aanvoering van gele hesjes Frankrijk hoger.

overpeinzingen


Trump lijkt extra heffingen op China te gaan uitstellen. Kinderen krijgen toch nog speelgoed uit China met de kerst. Er is echter wel toenemende chaos over wat wel en niet meer kan. Microsoft waarschuwt met videospelletjes -11%.
De handelsoorlog brengt nieuwe economische theorie op gang, een combinatie van rente centrale banken, over/onder gewaardeerde valuta’s en handelstarieven. Een wezenlijk onderdeel is dat valuta’s niet omlaag gemanipuleerd mogen worden op straffe van hogere tarieven.
Ik zie dit niet bepaald als verbetering op het oude model. Het brengt de werkgelegenheid voor de middenklasse niet terug en je krijgt wel hogere prijzen voor je aan te schaffen spulletjes. Eenmalig een langdurige klap voor je reële inkomen en dat werkt cumulatief toch door.

Trump gaat dus steeds meer zeggen over de naar beneden gemanipuleerde euro door die vreselijke 
Draghi, de pyromaan van ons pensioenakkoord. Dat gaat in vlammen op dankzij de steeds negatievere rente die de potentiële groei steeds verder naar beneden brengt, maar het Italiaanse bankenstelsel wel redt. We want Weidmann! Whatever it takes!
Beurzen zijn uiteraard wel blij met die vreselijke Draghi die al zijn kruit verschiet terwijl de groei boven potentie ligt.
Dan Powell. Deze keer lukte het hem wel de koersen omhoog te praten. Hij verlaagde de rente niet, maar liet overtuigend doorschemeren dat dit wel te verwachten is eind juli als de situatie niet veranderd is. Rare koekenbakkers toch, daar bij de FED. Als wat je nu weet reden is voor renteverlaging, wacht dan niet tot eind juli. Dit verhaal van Powell was alom verwacht, maar toch was het genoeg voor een all time high voor de S&P500 en dat terwijl het nieuws over de verwachte winsten toch te wensen over liet en de New York Empire FED Survey een regelrechte ramp leek (gecorrigeerd voor Mexicaanse angsten minder rampzalig).
Men legde de informatie van de FED uit als ‘dovish’, omdat de rentevoorspellingen van de FED-leden volgens hun ‘dots’ ietsepietsje meer naar beneden gingen dan gedacht. 7 leden zien twee renteverlagingen in 2019 en dat maakt afdwingen hiervan door de markt een peulenschilletje. De voorspellingen voor groei en inflatie werden slechts zeer marginaal neerwaarts aangepast, dus men kon die voornemens om de rente te verlagen uitleggen als verzekeringsverlagingen, niet omdat de macro in een bodemloze put aan het belanden is. Meer vertrouwen dat we pas mid cycle zitten na tien jaar volgens de markt.  

Trump was even weer Good Trump deze week, niet Bad Trump met zijn aankondiging voor een niet zo eenvoudige maar wel ook voor gedachten uitgebreide, voedzame maaltijd met Xi op de G20 en zijn afgelasting van al te dodelijke vergeldingsmaatregelen tegen Iran vanwege het neerschieten van een drone die toch wel benauwend dicht bij Iran kwam. Bolton is niet voor een gat gevangen en weet uiteraard weer nieuwe ellende voor Iran te verzinnen, cyberaanvallen. Trump ontsla die oorlogshitser toch!

Markttechnisch was het een memorabele week omdat zowel aandelen, obligaties als goud (vooral in euro’s) nieuwe hoogtepunten zetten. Dat gebeurt bijna nooit tegelijkertijd. Het maakt het moeilijk het marktverhaal goed te duiden. De rente is record laag en dat wijst om langdurig onvoldoende groei, dalende winsten en terugkerende liquiditeit. Goud omhoog wijst op terugkerende liquiditeit bij een betrekkelijk zwakke dollar en meer onzekerheid. Aandelen omhoog wijst op terugkerende liquiditeit, uiteindelijk een herstellende economie. Hogere koerswinstverhoudingen moeten tegenvallende winstverwachtingen (via negatieve guidance, dalende nieuwe orders, ontstellend verlies aan pricing power) goed maken, enigszins merkwaardig maar het gaat erin als koek bij vele marktvorsers. Slechts tijdelijk lage rente, na twee/ drie jaar gaat alles beter, dat is ook ingeprijsd in die record lage rente.



Misschien lijkt de markt te zeggen dat men wel kan leven met een handelsoorlog die beperkt moet blijven om herverkiezing Trump mogelijk te maken, als de dollar maar niet te sterk wordt en er bakken met nieuwe liquiditeit de markt in gepompt wordt (maar de FED laat de balans nog steeds krimpen). Bovendien is er een enorme uitstroom uit de aandelenmarkt geweest van particulieren en die worden nu door Powell en Draghi aangemoedigd weer terug in de markt te komen, anders laat ze de kans lopen om op all time highs te kopen.

Ook bitcoins vlogen verder omhoog vanwege de komende introductie van libra van Facebook (die bitcoins overbodig moeten maken en wel (enigszins) gedekt gaan worden door iets (staatsleningen, goud etc.) dat geld waard is). De koersen van bitcoins zijn nog onbegrijpelijker dan die van aandelen.


16 juni 2019

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week


Beurzen vertrouwen vast op de Powell put, de vruchten van een renteverlaging waarschijnlijk eind juli en dat zou een ‘insurance cut’  zijn, een daling die hoort bij mid cycle, niet end cycle (want de cyclus is pas tien jaar oud, in Australië duurt hij al 27 jaar). Vermetele economen houden vast dat we eind cyclus zitten en dat handelsoorlogen wel slecht zijn voor beurzen, wat de FED ook doet, maar voorlopig reageert Mr. Market vooral op wat de FED zou moeten gaan doen om Trump zijn verjaardagscadeautje te geven en nog meer. Beleggingssentiment is nog negatief en dat leidt meestal tot uiteindelijk toch maar wat aankopen door o.a. particulieren. Bedrijven kopen nog steeds in extreem volle vaart eigen aandelen in en dat is nog een grote steun van de markt.

Stabiele rente en beurzen afgelopen week op meevallend macronieuws uit de VS: 0,2% beter dan verwachte stijging van de industriële productie (+0,4%), inclusief herzieningen sterkere stijging detailhandelsverkopen dan verwacht (+0,5%) en 0,1% lagere inflatie dan verwacht. De kerninflatie was vorige maand slechts 0,1% op o.a. daling van autoprijzen en kleding.

Dit veroorzaakte opwaartse herzieningen van de groei van het tweede kwartaal richting 2%, maar men zit in de startblokken de groeiramingen voor de tweede helft van 2019 te verlagen.
De olieprijzen stegen slechts beperkt op de schermutselingen in de Golf van Oman waar twee olietankers werden aangevallen, naar men zegt door Iran.
Weinig schot in de handelsoorlogen, maar Biden gaf in Iowa wel aan dat die Chinezen een lesje geleerd moet worden.
Poetin gaf Xi een doos Russische ijsjes ter ere van zijn 66-ste verjaardag.
Trump gaf aan bij de komende verkiezingen best wel een welwillend oor te luisteren willen leggen voor vuilspuiterij van vreemde overheden over de democratische kandidaat. Mueller had een punt dat collusion van Trump c.s. met vreemde machten toch wel een probleem was/ is. Een senaatscommissie is nu Donald junior aan onderzoek aan het onderwerpen, iets dat Mueller niet erg deed en daarom waren velen al lang overtuigd dat er niets ernstigs voor Trump senior uit het rapport van Mueller zou komen.

In de VS leidt de steeds lagere hypotheekrente nu tot duidelijk meer hypotheekaanvragen (+26,8% maar liefst vorige week). Er komt een herfinancieringsgolf bij deze lage rentes. Initial claims voor werkloosheid stegen iets naar 222.000, nog steeds laag. Het JOLTS-report liet zien dat er veel vacatures zijn, maar niet record veel en met aannemen gaat het goed, maar wel iets minder goed. Het consumentenvertrouwen (University of Michigan) daalde maar weinig ondanks de handelsperikelen en vertrouwen van midden- en kleinbedrijf steeg zelfs volgens NFIB-survey.

 In China vielen de cijfers voor de groei van de industriële productie tegen (maar in de maanden daarvoor waren ze merkwaardig sterk) en die voor detailhandelsverkopen mee. Export een beetje beter dan verwacht en import slechter dan verwacht. We verwachten op korte termijn wat tegenvallende cijfers, maar op middellange termijn zal het net als de afgelopen jaren wel weer goed komen.


veel hoger dan normale kans op recessie in de VS


De beurs vertrouwt er volledig op dat de FED de economie zal redden en dat Trump niet te ver zal gaan met zijn handelsoorlogen en op tijd zal inbinden.
Cijfers voor de verwachte groei van het tweede kwartaal in de VS gingen omhoog van onder 1,5% naar ongeveer 2% door de meevallende groei van de detailhandelsverkopen en de industriële productie. De rente bleef toch stabiel door de opnieuw weer ietsje lagere inflatiecijfers dan verwacht. Het wil maar niet vlotten met die exploderende inflatie vanwege schaarste op de arbeidsmarkt zoals zou moeten volgens de Phillipscurve en het geloof daarin is daarom tanende, ook bij de FED.

Alom denkt men dat de kans op een recessie in de VS in 2019 bijna nihil is. Alhoewel, niet meer zo alom sinds deze week. Gundlach, de huidige obligatiekoning, ziet ineens 40% kans op een recessie in 2019 en 65% in 2020. De indicatie van de cycli door Morgan Stanley was al in het vuurrode deel gekomen. Dit werd afgelopen week bevestigd door een ongekende val van hun business indicatoren.

De val is zo groot dat het door bijna niemand geloofd wordt. Zo erg kan het toch niet zijn. Die handelsoorlog stelt toch niets voor, het gaat toch maar om nul komma nul niks procent groei in de VS. De arbeidsmarkt is booming. Trump wil herkozen worden via extra stimulering. De lagere rente werkt door in een sterke huizenmarkt (en inderdaad: hypotheekaanvragen +26% vorige week). De lage inflatie zorgt voor groei reële inkomens.
Die lage inflatie is de grote plus in de vooruitzichten, dat zorgt voor meer groei consumptie, lagere rente en daardoor sterke huizenmarkt.


Een mini plus is verder voor de VS dat China voldoende lijkt in te grijpen om hun groei op peil te houden, waardoor de wereldhandel niet helemaal onderuit zal gaan.
[N.B. in China waren ze totaal verrast dat Trump de handelsoorlog herstartte. Hun economen, die zonder twijfel buitengewoon superieur zijn geweest in het sturen van de economische cyclus voor China vergeleken met wat westerse economen konden,  hadden al aangegeven dat Trump terecht aan het bedelen was om de te hoge FED-rente lager te maken, want de Amerikaanse economie kon/kan dit soort hoge FED-rentes niet verdragen en koerst richting recessie. Trump moet dus inbinden en China wacht geduldig hierop. Als Trump niet op tijd inbindt is het nog mooier, dan wordt hij niet herkozen en is een deal eenvoudiger met zijn opvolger.]

Er zijn echter enkele indicatoren die erg slecht zijn, wijzen op een fors gestegen kans op recessie in de VS.

1.De koning onder de recessie-indicatoren is de omgekeerde rentecurve, 10 jaar minus drie maands rente. Dat wijst op een recessie die ongeveer begin 2020 zou moeten beginnen. Iets eerder en duidelijk later kan ook.
Samen met de credit spreads wijzen de FED-modellen nu op ongeveer 40% kans op een recessie binnen 12 maanden. Dat is sinds 1970 (toen men uit een recessie kwam) buiten een recessieperiode nooit zo hoog geweest (1998 Azië-crisis is nu overtroffen).


2.De credit spreads zijn nu voor de kleinere ondernemingen zorgwekkend aan het stijgen.


3.De olievoorraden in de VS dalen niet op het ogenblik, terwijl seizoensmatig deze als een baksteen zouden moeten vallen. Dit wijst op tegenvallende vraag (en meevallende productie). De olieprijs zou dus als een baksteen kunnen gaan vallen.

Daardoor is er een behoorlijk risico aan het ontstaan dat heel wat kleinere en grotere schalieolieproducenten met negatieve/ onvoldoende cashflow in de problemen komen.

4.Nieuwe orders dalen al een hele tijd. Dat is een leading indicator voor o.a. investeringen. Zelfs de techsector is dan niet immuun.

5. CFO’s zijn veel minder optimistisch geworden. Zij zijn nu voorzichtiger en de trend wijst op verdere afzwakking van de investeringsgroei. Dat is het hoofdingrediënt voor een recessie. Investeringen zijn veel volatieler dan consumptie en zonder daling van de investeringen kreeg men na 1970 geen recessie meer in de VS (daarvoor wel, val van de voorraden was vroeger al genoeg, maar daarna was de voorraadopbouw veel minder volatiel, veel beter gestuurd)


6.De voorraadcorrectie wordt deze keer echter wel betrekkelijk groot. De nieuwe importheffingen van de VS en China gingen pas in juni echt in en men heeft zich hier op voorbereid door extra voorraden aan te leggen, waardoor import en export en industriële productie even een zwieper kregen. De voorraden waren toch al te groot eind eerste kwartaal en nu is het naar het zich laat aanzien vervelender.  Broadcom meldde afgelopen week dat hun klanten hier zeer mee in de mag zaten en dat de guidance van Broadcom voor de tweede helft van 2019 flink terug moest. Alle aandelen in de chipssector leden mee.  


Komt er een recessie in de VS? Dat blijft onzeker, er is een schok voor nodig. Kandidaten te over voor zo'n schok, zoals handelsoorlogen uitbreiden, Brexit, Italië, China (oorlog met Taiwan etc.). En meestal wordt men verrast door wat de schok was, men zag die haast per definitie niet aankomen. Als de economische groei afzwakt, wordt men kwetsbaar voor schokken.
Ik denk dat Gundlach een redelijke schatting maakt: 40% kans op een recessie die in 2019 bgint en minstens 65% kans op een recessie die in de eerste helft van 2020 begint.

11 juni 2019

aflossing van de wacht van meest gefotografeerde handelaar: slecht voorteken?

Paul Tuchman was al sinds jaar en dag de meest gefotografeerde handelaar op Wall Street. Zijn expressieve Einsteinachtige voorkomen lokte heel wat perskiekjes uit.
Maar zijn tijd lijkt voorbij aldus https://www.wsj.com/articles/mirror-mirror-whos-the-most-photographed-nyse-trader-of-all-11559855363?mod=hp_jr_pos1

De nieuwe ster kijkt heel wat minder vrolijk. De tijdgeest lijkt te waarschuwen: de mooie tijd van 10 jaar koersen omhoog lijkt ten einde?

samenvatting financieel economisch nieuws van de vorige week

Beurzen veerden op door beloftes van de FED de rente te verlagen als de economische omstandigheden dan wel  vervelende acties van Trump te verzachten. Dit gebeurde vanwege te grote somberheid bij beleggers die het vertrouwen te veel ondermijnden, een erg snelle reactie, normaal is hier een beursdaling van meer dan 12% voor nodig. Ook hielp het toenemende geloof dat de acties tegen Mexico een soort bluf van Trump was, zelfs door Lighthizer afgekeurd. Met een tweet zette Trump alles goed en de al eerder voorgekookte afspraken met Mexico als genoegdoening zag.

Door een en ander steeg de rente toch, tegen de afzwakking van de macro in. De ISM manufacturing verzwakte tegen de verwachtingen in. De ISM non manufacturing steeg tegen de verwachtingen in. De hoofdrol was weer weggelegd voor de werkgelegenheidsgroeicijfers. Die vielen met 75.000 erg tegen en bovendien werden de vorige cijfers 75.000 neerwaarts bijgesteld. Meer bijstellingen driegen, omdat er weinig nieuwe bedrijven gestart lijken te worden, minder dan het irth/death model hiervoor veronderstelt.

In China viel de export iets mee, maar de importen vielen meer dan verwacht terug. De yuan verzwakt weer iets.
In Japan lijkt de BTW-verhoging toch echt te gaan komen dit najaar en daarmee ook de angst voor weer een recessie, zoals steeds bij een BTW-verhoging gebeurde. De Bank of Japan lijkt dit te willen pareren via een renteverlaging.

Alom verzwakken de macrotrends in de wereld. Heel geleidelijk en allen de industrie en handel zijn zwak, diensten nog niet. Investeringen dreigen te gaan krimpen.
Een en ander leidt tot lagere groeiramingen en ook de winstverwachtingen gaan omlaag. In de VS vooral bij bedrijven met veel omzet in het buitenland.

9 juni 2019

Powell put doet wonderen, handelsoorlog is slechts bluf

Beleggers waren in de eerste week van juni op het verkeerde been gezet.

Een dreigende handelsoorlog met Mexico, overijverige acties om in een anti trust proces straks de macht van de FANG-aandelen te breken en gerenommeerde instanties die luid en duidelijk de groeiramingen verlaagden.

Als een Deus ex machina daalden de naar woest mooie verruiming riekende woorden van Powell, Clarida en Williams neder op de markt. Ja, als die driedubbel overgehaalde Trump zo doorgaat met zijn handelsoorlogen, dan nemen we daar nota van en verlagen we de rente in juli en daarna uiteraard nog diverse keren. Nee, deze keer willen we niet te boek staan als de moordenaar van deze cyclus (zoals Bernanke en Yellen eerlijk toegaven, de FED vermoordt uiteindelijk elke cyclus).. Men maakte vorderingen met het nieuwe kader van de FED om tot een soort gemiddelde inflatiemandaat te komen dat zo succesvol is gebleken in Australië (al 28 jaar geen recessie).
Een totale draai van september toen ze nog door dik en dun geloofden dat er nog minstens drie renteverhogingen moesten komen richting dat de rente verlaagd moet worden. En wel precies zoals de markt voorschrijft. Op het ogenblik is dat drie keer. Bij echte grote afzwakking gaat de rente natuurlijk verder omlaag.

De lange rente is extreem mee gedaald met die zoetgevooisde uitlatingen van de opperhoofden van de FED. De volatiliteit van de obligatiemarkt is gemeten volgens  de MOVE veel hoger geworden en dat staat in schril contrast met de volatiliteit van de aandelenmarkt, gemeten via de VIX. Gundlach, de oppergoeroe van de obligatiemarkt roept inpakken, winst nemen en daar kan hij wel eens gelijk in hebben. Hij ziet een bijzonder volatiel jaar voor obligaties. Nu de beurzen weer tegen all time highs aan tikken en Trump tot rede lijkt te zijn gebracht met Mexico en niet al te lomp moet doen op de G20 zou dat reden kunnen zijn voor de FED om minder scheutig te worden met rentedalingen en opbeurende woorden voor de beurzen.
(Trump wist zich bij dit bezoek aan de queen zich al heel wat beter houding te geven en dat kan hij misschien ook op de G20)
De FED mag immers niet roepen dat ze de rente gaan verlagen omdat de poep door de broek loopt van schrik voor een vreselijke recessie. Nee, de FED moet paniek voorkomen en moet dus altijd zeggen dat het uitstekend gaat, ze op hun qui vive zijn om afzwakking te bestrijden vooral als de inflatie zoals nu te laag is. Dat moet dus de boodschap zijn van hun vergadering in juni en dat kan haast niet mooi genoeg zijn in de ogen van de obligatiebeleggertjes.

Net als bijna altijd veert de beurs op als de FED in actie komt als de rentecurve inverteert. De FED is bang geworden voor afzwakking economische groei, maar dat is volgens de beurs ten onrechte. De groei is sterk en na de komende renteverlaging wordt de groei sterker. De obligatiemarkt weet het bijna zeker: de groei gaat flink afzwakken.
Trumps handelsoorlog is een niemendalletje en hij zal snel inbinden, want anders worden de kerstinkopen te duur.
Trump ziet dat de beurzen maar heel weinig dalen op zijn nieuwe handelsoffensieven. Hij kan dus doorgaan, hij ziet zijn redenering dat handelsoorlogen er beurstechnisch en economisch niet toe doen bevestigd, mits je de FED maar zo ver kunt krijgen om het monetair te verruimen via renteverlagingen en wat dies meer zij.
Het lijkt daarom een veilige voorspelling dat Trump nog wel even doorgaat met handelsoorlogen en dit ondanks al zijn verhalen over de geweldige voortgang en de vele concessies die gedaan worden. Het buitenland moet de heilzame purificatie van hogere importtarieven  nog even blijven voelen, totdat ze in opperste extase helemaal toegeven aan die hemelse gezanten van Trump. Alle immigranten worden in Mexico tegengehouden en Mexico bouwt in vliegende vaart even een geweldige tig meter hoge muur zonder de rekening te sturen.
De FED mag geen paniek veroorzaken en blijft voorlopig dus zeggen dat de economie sterk is, maar dat ze nauwlettend de handelsoorlogen gadeslaan. Geen paniek, wees pas bang na de tweede renteverlaging.
Winsten stijgen verder, de lagere olieprijs is niet erg, want arbeidskosten per eenheid product daalden in het eerste kwartaal. De komende kwartalen niet, maar waarom zou je dat al te zwaar in de verwachtingen stoppen. Loonstijging valt immers tegen.

Slecht economisch nieuws is weer goed nieuws voor de beurs. En slecht nieuws was er in overvloed. Alleen de ISM nn manufacturing liep uit de pas. De Markit IHS variant niet, maar de ISM non manufacturing dus wel. Weinig landen zitten nog goed.

 Uitzinnige vreugde over de slechte werkgelegenheidsgroeicijfers inclusief lagere loongroei dan verwacht. Stop die immigranten met zo veel meer vacatures dan banen, wat een wijze man toch die Trump. Beurzen stijgen van handelsoorlogen, want de FED verlaagt dan de rente. Iedereen blij, de rente daalt en de groei trekt aan.

Particulieren hebben zich een hele maand te buiten gegaan aan het grootscheeps verkopen van aandelen, gretig opgevist door aandelen inkopende bedrijven en hedge funds. Nu zijn de koersen hoger en kopen de particulieren terug, net zo lang tot de koersen weer gaan dalen, zo denkt men.

Ach, zo gaat het standaard, als de rentecurve invers wordt. Jim Bianco legt de lat bij 10 dagen echt invers tussen 10 jaar en drie maanden rente en die grens is overschreden. Gemiddeld over 311 dagen hoort nu de recessie te beginnen. De FED wordt echt ongerust en begint rond te bazuinen dat ze de rente wel eens zouden kunnen gaan verlagen. Beurzen blij, de fED voorkomt immers de recessie en nu hebben we ook nog die Trump die van die gekke Pelosi de wonderbaarlijkste fiscale stimulering vast wel weet los te peuteren, de moeilijke verstandhouding wijkt voor cadeautjes aan het democratische congres en die domme democraten helpen Trump zo aan een nieuwe glansrijke overwinning. Vertraging, daar houden politici van, maar nu hebben we Trump, de deal maker na alles eerst ongedaan gemaakt te hebben.

Trump ziet dat de FED eerder buigt voor de markt dan hij en weet dat hij door kan gaan met zijn handelsoorlogen. Zijn approval rate stijgt weer, nu de FED 'blinked'.
Geen spoedig einde aan de handelsoorlogen. Praseodymium op de bon voor straf.



4 juni 2019

overpeinzingen

Heel langzaam begint er een correctie of nog erger te ontstaan op Wall Street. Bad Trump is de hoofdschuldige, maar ook de macrocijfers zijn niet helemaal jofel. En dat betekent dat het niet goed gaat met de winstverwachtingen voor 2020 en dat moet uiteindelijk het lot van de S&P500 etc. te bepalen.

Er is rust op de beurzen. Volatiliteit is reuze laag, niet alleen bij aandelen, maar ook bij de rente, valuta's en enigszins ook grondstoffen.
De Powell Put en de Trump put helpen de paniek te voorkomen, ook al is het sentiment wel erg negatief voor zo'n kleine daling van de aandelenbeurzen.
Risk parity fondsen kopen gewoon door, de rente daalt voldoende om het totale risico bij zo'n lage volatiliteit om dalingen van de aandelenbeurzen op te vangen.
Maar verkoop van risk parity fondsen zou toch zo maar kunnen starten. De rentedaling gaat te hard en men kan nu verwachten dat vooruit kijkend obligaties niet meer voldoende reddend kunnen zijn voor aandelen. Het zou zo maar kunnen dat de FED de rente gaat verlagen en dat de lange rente dan gaat stijgen. De beurzen zouden dan wel eens niet zo goed kunnen reageren, omdat die renteverlaging de stuipen op het lijf jaagt voor bedrijven die zich helemaal lam terugkopen van eigen aandelen. Men heeft bittere herinneringen aan hoe dat uitpakte in 2008.
Dat is een grote angst, dat het bedrijfsleven minder nijver eigen aandelen gaat inkopen. Dan valt de grootste koper van aandelen weg.

Zo ver is het nog niet. Er moet eerst bevestiging komen dat Trump de Amerikaanse economie een flinke slag wil toebrengen via extra heffingen op Mexicaanse importen.

De kansen op recessie binnen een jaar volgens de modellen van JP Morgan stijgen snel. Op basis van economische factoren  komen ze nu op 43% (+3% in een week). Op basis van financiële indicatoren zoals de rentecurve komt men op 58%.
Dit zijn uitzonderlijk hoge waarden buiten een recessie.

Is dat erg voor de beurs/ Het gekke is dat de beurzen in dit soort situaties meestal eerst nog behoorlijk doorstijgen. Men gelooft de signalen gewoon niet. De FED gaat immers de rente verlagen, er zijn bijzondere factoren zoals de uitzonderlijk lage termijnpremie en Trump zorgt ervoor dat de ongehoord sterke economie met een karrenvracht aan nieuwe stimulering met 3%+ gaat doorgroeien.
Uiteindelijk pakt dit bijna altijd slecht uit omdat die recessie toch komt en daarmee gaan de winsten hellewaarts.

Trump wordt dan niet herkozen. Hij leest de cijfers voor approval rating verkeerd. Die gaan met vertraging met de beurs mee. Dus ja, eerst ging het goed met zijn approval rating bij zijn tarievenoorlog, maar daarna niet.
En Trump misrekent zich op de omvang van de witte oude sokken. Die zijn plotseling, in tegenstelling tot 2016, niet meer talrijk genoeg. Hispanics, daar draait het om en jongeren.

2 juni 2019

Samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week


De beurs werd andermaal opgeschrikt door een tweet van de ‘Tariff Man’ dat die driedubbel overgehaalde Mexicaantjes eens snel die immigratiestromen moesten doen opdrogen anders gaan de importtarieven met 5% omhoog en elke maand 5% verder totdat Mexico voldoende tot inkeer is gekomen. President AMLO lijkt te zwichten al heeft hij nog snode plannen in petto als de “Tariff Man’ doorzet. Avocado’s zijn al bijna even onbetaalbaar geworden als bitcoins.
India kreeg ook een veeg uit de pan en verliest voor de VS de voordelen van de Emeging Markets status.
Ook deze week waren de dalingen op de aandelenbeurs beheerst, tegen de kooppaniek op de obligatiemarkt in. SOX en Emerging Markets waren defensief, nogal onverwacht (met dank aan o.a. Modi)..Het belegginssentiment is oeverloos negatief geworden en de contrairen hopen dus weer op een herstel, zelfs zonder dat het correctieniveau (-10% vanaf top) wordt aangeraakt. Techneuten werden somber, omdat de S&P500 door het 40-weeks gemiddelde naar beneden ging en daar bleef.

China zint ook op wraak en dat leidde tot nijver kopen van ‘rare earth’ ETF-jes.

PMI manufacturing was meer dan verwacht terug in China, die van de diensten bleef wel op peil. Sterke huizenmarkt, afzwakkende industrie en export vanwege de hogere onzekerheid en (gedwongen) doorgaande monetaire stimulering. De yuan blijft goed op peil, er lijken geen kapitaalexportproblemen te zijn.

De onzekerheid is flink toegenomen, er is paniek bij sommige economen over heffingen op Mexico. 2/3 van de export naar de VS gaat via Amerikaanse multinationals.

Uber had zijn eerste kwartaalverlies als genoteerd bedrijf. Slechts $1,6 miljard verlies en dat was een hele meevaller, ook al betekent dit dat versus vorig jaar het gemiddelde verlies per taxiritje is toegenomen van 42 naar 67 dollarcent.
Google gaat te maken krijgen met onderzoeken naar de monopolypositie in bepaalde gebieden. De tech-sector krijgt schok na schok, Huawei voorop.

Er waren wat bijstellingen van de economische  groeicijfers voor het eerste kwartaal. Italië 0,2% (0,2% lager), VS 3,1% (0,1% lager).
De Amerikaanse huizenmarkt verbetert minder dan verwacht. Pending home sales omlaag. Hypotheekaanvragen even omlaag (de rente is nu zo laag dat er flink wat herfinancieringsactiviteit gaat komen). Huizenprijzen maar 0,1% omhoog vorige maand en op jaarbasis neemt de stijging nu toch flink af. Toch nog wel goed voor minstens 0,2% extra BNP-groei, maar niet de verwachte 0,5% extra.
Het consumentenvertrouwen is nog torenhoog en steeg zelfs flink verder tot half mei. Persoonlijk inkomen +0,5% en uitgaven +0,3%, iets beter dan verwacht. Initial claims werkloosheid weer zeer laag (215.000, de stijging enkele weken geleden was kennelijk voorbarig)

Bij monde van vicevoorzitter Clarida van de FED werd duidelijk dat de FED een put onder de markt blijft leggen, maar niet preëmptief te werk gaat. Data dependent, waarbij ook gekeken wordt naar de signalen van de beurzen en de macro in het buitenland. Er worden nu drie renteverlagingen ingeprijsd voor de verkiezingen in 2020. De rente klapte wereldwijd in elkaar, het recessiesignaal van de omgekeerde rentecurve verergerend. Dat signaal geldt voor na ongeveer één jaar, op korte termijn, korter dan zes maanden, zou vrijwel iedereen van zijn stoel vallen als er een recessie op zou treden in de VS.
De kerninflatie PCE steeg 0,2% over inflatie, in lijn met de verwachtingen van de markt en de FED (=geen noodverlaging van de rente hierdoor)

De handelsoorlogen beginnen nu wel door te werken in lagere winstverwachtingen, maar zonder nog hogere tarieven (zonder de 25% op de $300 miljard importen uit China die nog onbelast zijn en zonder 5%+ op Mexico) blijven de winstverwachtingen nog steeds heel goed overeind. Er is de normale erosie van de bijna altijd te hoge bottom up verwachtingen, nog niet erger dan normaal. Dat kan komen bij langdurig durende handelsoorlogen en bij nog lagere olieprijzen na de dreunen van vorige week op de snel te hoog wordende voorraden in de VS (de vraag verwachtingen duikelen).


Mueller haalde zijn gram (o.a. over ontslag van zijn protegee Comey) door te stellen dat Trump niet onschuldig is en door het congres aangepakt moet worden. Pelosi is voorlopig nog zo wijs hier niet in te trappen. Biden als baken van rust en veiligheid profiteert van de enorme onzekerheid.