Beurzen veerden op door beloftes van de FED de rente te verlagen als de economische omstandigheden dan wel vervelende acties van Trump te verzachten. Dit gebeurde vanwege te grote somberheid bij beleggers die het vertrouwen te veel ondermijnden, een erg snelle reactie, normaal is hier een beursdaling van meer dan 12% voor nodig. Ook hielp het toenemende geloof dat de acties tegen Mexico een soort bluf van Trump was, zelfs door Lighthizer afgekeurd. Met een tweet zette Trump alles goed en de al eerder voorgekookte afspraken met Mexico als genoegdoening zag.
Door een en ander steeg de rente toch, tegen de afzwakking van de macro in. De ISM manufacturing verzwakte tegen de verwachtingen in. De ISM non manufacturing steeg tegen de verwachtingen in. De hoofdrol was weer weggelegd voor de werkgelegenheidsgroeicijfers. Die vielen met 75.000 erg tegen en bovendien werden de vorige cijfers 75.000 neerwaarts bijgesteld. Meer bijstellingen driegen, omdat er weinig nieuwe bedrijven gestart lijken te worden, minder dan het irth/death model hiervoor veronderstelt.
In China viel de export iets mee, maar de importen vielen meer dan verwacht terug. De yuan verzwakt weer iets.
In Japan lijkt de BTW-verhoging toch echt te gaan komen dit najaar en daarmee ook de angst voor weer een recessie, zoals steeds bij een BTW-verhoging gebeurde. De Bank of Japan lijkt dit te willen pareren via een renteverlaging.
Alom verzwakken de macrotrends in de wereld. Heel geleidelijk en allen de industrie en handel zijn zwak, diensten nog niet. Investeringen dreigen te gaan krimpen.
Een en ander leidt tot lagere groeiramingen en ook de winstverwachtingen gaan omlaag. In de VS vooral bij bedrijven met veel omzet in het buitenland.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten