23 juni 2019

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

All time highs voor de S&P500, all time lows voor de Europese rentes. Goud en olie omhoog (door de spanningen rond Iran vooral). Hangseng 5% omhoog.
Eerst beloofde Draghi gouden bergen à la whatever it takes bijna. Men verwacht nu een verlaging van de ECB-rente met 10 basispunten en hervatting van QE. Trump twitterde er schande van.

Powell probeerde Draghi te overtroeven met beloftes over komende renteverlagingen (maar nu nog niet). De FED is niet langer 'patient', maar ongeduldig. De 'dots'van de rentevoorspellingen gingen iets meer dan verwacht omlaag, maar zijn nog steeds hoger dan de markt (rupsje nooit genoeg) inprijst. Niet dat de groei- en inflatieveranderingen zo anders zijn geworden, maar uit voorzorg, ter verzekering tegen (on)verwachte ellende van handelsoorlogen, dalende investerende en bedrijven die het vertikken de prijzen en lonen te verhogen. Een en ander resulteerde in grotere daling van de twee jaar rente dan van de tien jaar rente.
De Bank of Japan beloofde niets en dat werd als 'hawkish' uitgelegd, maar ze blijven maar QE doen en men begint een rentedaling van 20 basispunten te verwachten.

Rutte pleitte on-VVD-waardig heel populistisch voor veel hogere lonen, niet goed opgevat bij de werkgevers. Dit in navolging van Trump die voor een minimumloon van $15-16 aan het twitteren is.

Elisabeth Warren is bezig met een flinke opmars in de polls ten koste van Biden via vooral haar plan om 42 miljoen Amerikanen hun studieschuld kwijt te schelden.

Trump laste al te dodelijke aanvallen op Iran af, maar gaat wel akkoord met cyber-aanvallen. Trump lijkt bij de G20 een uitgebreid vorkje te prikken, zodat iedereen nu gelooft dat de nieuwe tarieven op de resterende $300 miljard import uit China voorlopig in de ijskast worden gezet.

 De macrocijfers waren niet best in de VS. Vooral de ongekend grote daling van het New York Empire Survey zorgde voor menige hartverzakking, maar veel cijfers ware van midden in de Mexicotarievenellende. De Phillyfed was ook omlaag, maar niet zo veel, o.a. nieuwe orders vielen mee, maar prijsverwachtingen waren uitermate zwak. De flash PMI's waren lager. De ISM lijkt op een en ander iets te kunnen zakken, maar niet heel veel (nieuwe orders en te hoge voorraden wel problemen).
Er werd met de bouw van iets minder huizen gestart. Het sentiment van de bouwers volgens NAHBMI daalde iets verder, tegen de lagere hypotheekrente in.
Leading indicators onveranderd.


In Europa waren de flash PMI's onder aanvoering van gele hesjes Frankrijk hoger.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten