22 oktober 2019

Green shoots en monetaire stimulering


Ik zie een groeiende schare bulls luidruchtiger verkondigen dat de beurzen zo’n 10% omhoog moeten (en als die schare verder groeit, gebeurt dat natuurlijk ook). Ze zien onduidelijke tekenen dat het beter zal gaan met de industrie (PMI Duitsland kan haast niet verder omlaag; over een kwartaal is het ergste leed voor Japan geleden zoals de verbeterende economic surprises aangeven; deze maand nog flink negatieve invloed van de stakingen bij GM (=75.000 minder groei werkgelegenheid over oktober volgens JP Morgan), maar daarna natuurlijk volkomen herstel inclusief einde aan ellende bij Boeing met navenant prachtig herstel, meer monetaire stimulering en veel te veel voorzichtigheid bij de particuliere belegger (die heeft extreem veel aandelen verkocht en obligaties gekocht). ISM< 50 was in 60% van de gevallen een teken dat er een verbetering op komst was (en 40% dat het verder omlaag ging). Base case van economisch herstel. Daarom vinden ze het erg dom dat analisten bij meevallende winsten over het derde kwartaal toch hun winstverwachtingen voor 2020 betrekkelijk scherp naar beneden bijstellen.

Het gaat uitstekend met de handelsoorlog tussen de VS en China, Trump twittert dat immers vol vuur en vlam en de algoritmes reageren hier zoals altijd zeer meegaand omhoog op. Trump kan niet meer verder gaan met tariefsverhogingen, omdat de Amerikaanse economie dat niet meer kan hebben en hij weet dat (zo lijkt het althans). Trump lijkt succesvol met het zaaien van angst voor maatregelen tegen valutamanipulatie. Een uitvloeisel van de handelsoorlog is dat er minder geïntervenieerd mag worden om de valuta laag te houden tegen de dollar en de nodige centrale banken interveniëren inderdaad (met uitzondering van Singapore, Taiwan en Zwitserland) minder. China moet liquiditeitsinjecties geven aan de banken (de laatste bracht de S&P500 boven de 3000). De FED verlaagt de rente en zegt dat het uitstekend gaat, maar dat het moet als voorzorgsmaatregel en te erg dalende inflatieverwachtingen.

Moody’s had drie modellen voor de verkiezingen in de VS.  In alle drie wint Trump, alleen de mate waarin verschilt. Die corrupte sleepy Joe is kansloos, steeds meer een prutser in de debatten. Commy Warren is te links voor de onafhankelijke kiezer. Major Pete (het gematigde alternatief voor Biden) zou de meeste kans maken, maar die wordt waarschijnlijk niet de democratische kandidaat. Vooral bij lage opkomst zou Trump met een landslide winnen. Alleen als er een recessie komt voor de verkiezingen, maken de democraten enige kans. De wedkantoren zijn het nog niet erg eens met Moody’s maar het is duidelijk dat Trump moeilijk te verslaan is bij een goed blijvende Amerikaanse economie. Trump heeft natuurlijk zijn uitglijders en daarom is zijn herverkiezing toch niet zo heel erg zeker (en kan men zo maar ineens gaan kiezen voor een kandidaat die wel deugt).

De meeste beursaanhangers zijn republikein en die putten moed uit dit soort analyses. Warren zal echt niet winnen denken ze, we kunnen (even) opgelucht ademhalen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten