19 januari 2020

overpeinzingen: is het 1996 (=OK Doomer) of 2000 (=doom)


Koersen boven Bollinger banden, teken van overbought, vooral bij semi conductors
Tesla 1000 roept men.

Toch lijkt sentiment nog wat verder oververhit te kunnen raken. Buiten Amerika gaat het niet zo hard omhoog. De wereldindex lijkt nog wat te kunnen stijgen en de S&P500 zou dan naar 3500 kunnen. Niet heel veel verder. Het meest populair is dat het gaat als in 1996, maar zelfs dan zijn we toe aan enkele maanden pauze.
Ik blijf erbij dat het meer lijkt op 1999/2000. Stijging omdat iedereen de koersen ziet stijgen en vooral de technologiesector verder omhoog. Nee, waarderingen zijn nog hartstikke laag gezien de rente zo hoort men alom. De groei gaat aantrekken, winstvooruitzichten zullen gaan verbeteren.. De FED blijft superlief. Excelsior dus. Men durft haast niet meer short te gaan, don’t fight the FED. En andere centrale banken zij de rente aan het verlagen (bijvoorbeeld Zuid-Afrika, Turkije etc. China verruimt via lagere RRR).
 Stel dat het ongeveer gaat als in 1996 met de economie. Met aantrekkende winstverwachtingen. Dan gaan waarde-aandelen het goed doen en schuift men met zijn centjes vanuit dure tech naar goedkope banken, olie, Emerging Markets etc. Rotatie en dat is meestal niet zo’n goed nieuws voor de beurzen. Tesla 300 wordt het dan en niet 1000. Als de FED dan blijft verruimen zoals Trump heeft bevolen, dan blijven de beurzen eerst een tijdje vlak zoals in 1996.
De consensus zit nu op het 1996-scenario. Geen recessie en aantrekkende winsten en FED die ruim monetair beleid blijft voeren. Greenspan+. Geen angst voor bubbels, ook al zeggen sommige FED-leden hier wel bang voor te zijn. Al die sombere oude goeroes krijgen nu OK Doomer naar hun hoofd i.p.v. OK Boomer.
Er is wel ammunitie voor aantrekken van de economie: de handelsoorlog verbetert, financial conditions zijn extreem gunstig, de huizensector trekt aan, verwachtingen van CEO’s verbeteren waardoor men meer zou gaan investeren. China gaat wat beter.

Maar er is ook ammunitie dat het nog niet zo hard de goede kant op gaat. Duitsland, Italië en nu ook weer Frankrijk blijven zorgenkinderen. Het gaat beter in Japan straks, maar nog niet goed. De yuan is te sterk geworden, China gaat niet verder met de opwaardering (mission accomplished, VS zegt dat China de valuta niet meer manipuleert (… dus wel, maar toch…). 

Consumptie in de VS komt in gedrang door lagere stijging reële lonen en minder groei werkgelegenheid (vanwege onvoldoende geschikte nieuwe medewerkers, langdurige werkloosheid stijgt weer (aantal continuing claims werkloosheidsuitkering stijgen, ook al dalen de initial claims hiervoor). 

Er is nauwelijks extra fiscale stimulering in de VS, vergeleken met 2019 een verslechtering. De problemen met Boeing gaan de groei in het eerste kwartaal drukken. De export van de VS lijkt toch niet echt te gaan aantrekken, de wereldhandel ligt er nog steeds slecht bij.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten