19 januari 2020

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

De Amerikaanse beurzen stegen opnieuw verder, zelfs de small/mid caps doen mee. Diverse Emerging Markets ook, maar Europa kan het alweer niet bijhouden.
Zoals verwahct werd op 15 januari het fase 1 handelsverdrag van de VS met China getekend. De senaat tekende het nieuwe Nafta (USMCA) en Trump straks ook.
Dat veroorzaakte niet veel koersstijging (sojabonen werden zelfs flink goedkoper), maar de trend omhoog zot er goed in en steeds overmoediger lacht men de voorzichtige belegger uit. Het sentiment raakt steeds meer oververhit, maar het kan nog wilder (of niet, ineens kan het voorbij zijn). 10% correctie brengt je in de VS terug tot niet eens de koersen van oktober, toen de niet QE liquiditeit van de FED rijkelijk begon te vloeien.

Er was angst voor de inflatiecijfers, maar die vielen mee. Kerninflatie was in de VS maar 0,1% (0,2% verwacht). Buiten de VS waren er wel enkele tegenvallers, o.a. India.

In de VS daalden de initial claims tot een ongelooflijk lage 204.000. Het Jolts-rapport gaf een verdere daling van het aantal vacatures aan (maar er zijn er nog steeds meer van dan werklozen).
Het sentiment van de huizenbouwers NAHBMI daalde iets, maar blijft huizenhoog. Hypotheekaanvragen om een huis te kopen stijgen voortvarend. Housing starts bijzonder flink omhoog (o.a. door zachte decemberweer)
Phillyfed, de belangrijkste voorloper van ISM, steeg flink, vooral de verwachtingen en nieuwe orders. Onvervulde orders waren echter zwak. Vertrouwen midden- en kleinbedrijf (NFIB) was wel wat zwakker(dan verwacht).
Detailhandelsverkopen beter dan verwacht (+0,5% ex auto's).

De cijfers van China waren deels zoals gewoonlijk precies in de prik (BNP groei 6%), deels iets beter dan verwacht (industriële productie +6,9%,(1% beter dan verwacht) en retail sales +8% (0,1% beter dan verwacht). Import en export groeiden veel meer dan verwacht.

1 opmerking:

  1. This is really attentiongrabbing, You're a very professional blogger. I have joined your rss feed and sit up for in search of extra of your fantastic post. @ Packers and Movers Kolkata

    BeantwoordenVerwijderen