24 oktober 2021

inflatiepaniek maar beurzen op all time high

 De septemberflauwte was snel voorbij. Echt overtuigend gaat het niet omhoog, maar de beurzen zijn al zo veel gestegen zondr terugslag. Over een muur van zorgen. Nu vooral de inflatiepaniek. Transitory inflation? Nee, de ingeprijsde inflatieverwachtingen laten nu langdurig hogere inflatie zien. Een half procent hoger in oktober tot nog toe. Zelfs de FED heeft het woord transitory ingeslikt, het staat 0 maal in de laatste notulen. Hogere grondstoffenprijzen en verergerende aanbodschokken ziet men als de grote boosdoeners. Strategas spreekt van peak supply chain fear. Wie weet hebben ze gelijk. Men is steeds beter aan het kijken hoe een en ander op te lossen (er is o.a. te veel bureaucratie, regelgeving en zichzelf versterkende onevenwichtigheden in o.a. de havens). 

Bitcoin heeft nu de eerste toegelaten ETF en dat heeft geleid tot veel extra speculatie in die rare dingen. McLellan denkt dat gezien de positionering van de futures bitcoins even hun hoogtepunt gezien hebben. Ik snap niets van bitcoins, ze zijn gewoon honderden keren meer in waarde gestegen dan ik voor mogelijk hield. Dat dacht men vroeger ook van Japanse aandelen die 400 keer in waarde stegen van 1950 tot 1990. Daarna was het dus 20+ jaar ellende net als Wall Street na 1929. Er zijn veel voorbeelden van tegenvallende opbrengsten na een lange periode van fabelachtige stijgingen. Normaalgesproken is bitcoin hetzelfde lot beschoren, ooit. Als bitcoins toppen, zou dat dus wel een voor decennia kunnen zijn.

We hadden ook de jaarlijkse herinnering van de krach van 1987. Iets dergelijks is ook nu mogelijk. Elfenbein merkte op tegen de domsayers, dus ook de 34* stijging van de S&P500 daarna tot heden.

Timmer ziet overeenkomsten met de jaren 40. Inflatie was hoog en de centrale banken manipuleerden de rente omlaag. Slechte tijden voor vastrentende waarden en goed tijden voor grondstoffen. Aandelen riskant met enkele flinke terugslagen, maar af en toe geweldig goed, beter dan obligaties.

Twee democratische senatoren stribbelen voldoende tegen om de overheidsuitgaven uit de hand te laten lopen. Dat betekent dus mede door de hoge inflatie flink terugvallende groei in het komend jaar, verkiezingswinst voor republikeinen en uiteraard onvoldoende aanpak van de klimaatcrisis i o.a. de VS. 

Iets oplopende hypotheekrente is al voldoende om de huizenmarkt flink af te remmen. Afnemende stijging van huizenprijzen in met name de VS.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten