In de VS zijn de inflatiecijfers weer slechter dan verwacht en de consumptie beter dan verwacht. De prijsverhogingen in de dienstensector zijn hardnekkiger dan gedacht, maar ook bij andere zaken zoals voeding (maar bij voeding komt er hulp van de lagere grondstoffenprijzen), Maar de cijfers zijn voldoende alarmerend om de FED te doen besluiten de rente naar boven 5% te brengen en ze daar enige tijd te houden.
Sterke consumptie door de sterke arbeidsmarkt en enig herstel van het consumentenvertrouwen houdt de groei nog gaande. Maar met de investeringen gaat het niet goed. Die dalen wat en dat laat zich fors voelen in dalende winstmarges. Dus slechte winstcijfers vergeleken met een nog steeds groeiende economie via consumptie.
Die lagere winstmarges zetten aan tot reorganisaties en dat zorgt voor meer werkloosheid over circa twee kwartalen.
De weer gestegen rente zorgt voor een weer vervliegen van sprankjes van hoop op de huizenmarkt (zoals zichtbaar in de stemmingsmeter van de huizenmarkt die na enig herstel weer zal wegkwijnen. Hogere lasten bij een hoger aanbod.(record aantal huizen, vooral commercieel) .
Hogere rente en strengere banken, dat leidt tot verdere afzwakking van de investeringen. En bedrijven hebben vanwege de hogere inflatie en aanbodproblemen meer werkkapitaal nodig.
Het meest logische verhaal is daarom nog steeds dat er een recessie komt in de VS die start in de tweede helft van 2023. De FED zal dat snel zien en de rente gaan verlagen. Normaal is dan een renteverlaging van 3 tot 3,5%. Misschien deze keer iets minder omdat de recessie niet erg diep lijkt te gaan worden en er nog steeds een behoorlijke inflatiedreiging is.
We hebben nu enige weken geien dat de rente opliep en de beurzen ook. Die trend lijkt afgebroken. De lange rente lijkt iets te kunnen gaan dalen, maar de beurzen zouden dan toch ook moeten dalen vanwege meer somberheid over economie en winsten.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten