De VS had al lang in een recessie moeten zitten volgens de leading indicators. De inverse rentecurve gaf tot op heden 100% correct een waarschuwing voor een recessie. De economische groei in2023 is bijna steeds positief aan het verbazen. De banengroei is bijna elke maand hoger dan de verwachtingen en dat terwijl de verwachtingen hierop zijn aangepast.
De consensus is een soft landing voor 2024 ondanks de leading indicators en de inverse rentecurve.
Jim Bianco zegt dat het nog beter wordt: no landing en ik denk dat hij een goede kans heeft om gelijk te krijgen. De banenhonger van de overheid (onderwijs, defensie) en de zorgsector is niet te stillen. De lagere rente veroorzaakt betere vooruitzichten voor de bouw. Het consumentenvertrouwen herstelt verder. Investeringen gaan meevallen, nu de rente daalt en de winsten meevallen. Er is voldoende afbouw van de voorraden geweest. De consument is nog steeds rijker dan voor de pandemie (JP Morgan zegt dat doorsneeklant toen ongeveer $3200 op de rekening had staan en nu meer dan $12000). Vooral 70+ is rijker geworden (de boomers profiteren van gestegen aandelenkoersen en hogere huizenprijzen).
Heel veel wijst op een gewoon jaar met 2 tot 2 1/4% economische groei in de VS met 6% geldgroei (M2). De inflatie daalt nog even door vanwege de huren en goederenprijzen. Er is stijging van de reële lonen. De FED gaat de rente verlagen al zal dit denk ik slechts twee keer zijn, misschien drie. Eind 2024 gaat men zich instellen op tegenvallende daling van de inflatie in 2025 vanwege aantrekkende huizenprijzen en olieprijzen en betrekkelijk hoge loonstijging bij de lage lonen (zoals nodig en al enkele jaren gebeurt).
Er is te veel pessimisme over de grondstoffenprijzen en vooral bij no landing in de VS en licht herstel van de (industriële) groei in China. Ik denk dat de lange rente eind 2024 iets, niet veel, hoger staat dan nu.
De aandelenbeurzen (ik zit helaas nogal eens fout) gaan later in 2024 last krijgen van te hoge waarderingen voor technologie, maar profiteren van te lage waarderingen voor mid+ small caps en diverse achtergebleven sectoren zoals staples.
Men is nog naarstig aan het speuren waarom de leading indicators het zo verkeerd hadden voor de VS. Duidelijk is dat de enorme monetaire verkrapping even enorm is afgezwakt door de bijna buitenaards grote monetaire en fiscale stimulering na de start van de pandemie. De omgekeerde rentecurve kan overigens nog steeds een recessie aankondigen die begint rond de tijd dat de inversie is weggewerkt (10 jaar minus 3 maanden). Dit wegwerken kan namelijk nog heel wat tijd vergen. Eind 2024 zie ik nog steeds een inverse rentecurve. Bij de bezuinigingen van 2025/26 zou dan de recessie pas beginnen.
Dan wordt het spannend of het Chaotisch Neergangscenario gaat losbreken. Door de pandemie lijkt dit iets vertraagd. China heeft met moeite zijn schulden nog onder controle. Klimaatverandering drukt nu nog niet echt de groei. Over enkele jaren kan er van alles gebeuren wat je nu nog haast niet ziet. China pakt Taiwan met problemen voor de chips. De huizensector van China stort in. Deglobalisatie zet door, alom protectie, men neemt het niet meer dat China de economische problemen oplost via hogere export van industriële producten die de eigen industrie verder kapot maken. Hogere belastingen voor bedrijven voor populistische doelen die niet goed uitpakken. Er kan altijd van alles misgaan met het Midden-Oosten en Rusland. Plotseling niet te beheersen inflatie. Etc. Dan zouden beurzen met 40-60% kunnen dalen over een periode van ongeveer twee tot drie jaar. Het probleem van de te rijke boomer is dan definitief opgelost.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten