9 maart 2014

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

Het nieuws over de Oekraïne bracht herinneringen aan de Koude Oorlog en Hitlers gebillijkte annexatie van gebieden met Duitsers in 1937-1939 terug. De scherpe kantjes leken er een beetje af te gaan, nu Poetin wat minder met ingrijpen dreigde.

De PMI's manufacturing waren wereldwijd met uitzondering van China gunstig. De ISM viel met 53,2 behoorlijk mee. De ISM non manufacturing kwam echter onder de laagste schatting binnen op 51,6. In Europa was er een stabilisatie van meestal redelijke PMI's met Nederland het hoogste cijfer; de PMI is al de nodige maanden ver boven 50 en daarom was het niet helemaal verbazingwekkend dat het CPB de groeiverwachtingen mooi verhoogde tot 0,75% voor dit jaar en een begrotingstekort beneden 3% dit jaar en volgend jaar 2,1%.

Het meeste aandacht kregen de werkgelegenheidsgroeicijfers in de VS. De groei van 175.000 en bijstelling van +25.000 in vorige maanden viel mee. Vanwege het koude weer waardoor veel meer mensen dan normaal niet konden werken, was men bang voor een tegenvaller. Hierdoor werd de duur van de gemiddelde werkweek wel iets korter. De werkloosheid steeg toch 0,1%, omdat in het andere, veel kleinere en volatielere Household Survey voor werkgelegenheid er maar 42.000 werkgelegenheidsgroei was en een behoorlijke toename van de beroepsbevolking. De participatiegraad bleef constant, een te lage 63%.
Initial claims voor werkloosheid daalden afgelopen week en staan weer op een laag niveau.
Inkomen en consumptie stegen een veel meer dan verwachte 0,3 en 0,4% (door beëindiging langdurige werkloosheidsuitkeringen was er een $17 miljard druk op inkomen en daarmee uitgaven; door het koude weer waren er opnieuw iets tegenvallende autoverkopen etc.). De meevaller kwam door meer uitgaven en inkomsten van gezondheidszorg en medische verzekeringen (Obamacare). Dit stopte de val van de consensusverwachtingen voor de groei in het eerste kwartaal.

Het handelstekort in de VS verslechterde licht in januari.
Het Beige Book (belangrijkste input voor FED) liet een doorgaande economische groei zien, terwijl er wel vaak (119*)  last van het weer gemeld werd.

De neerwaartse herziening van het Amerikaanse BNP in het vierde kwartaal leidde uiteraard tot een navenante neerwaartse bijstelling voor de groei van de productiviteit en een opwaartse bijstelling voor de groei van de arbeidskosten per eenheid product. Op zich waren het nog steeds goede cijfers die de FED in een royale bui houden.
Er was ook een update van de bij elkaar vergaarde vermogens in de VS en die lieten netto een record zien, bruto niet door de schuldenafbouw ex overheid.

Orders en industriële productie stegen flink in Duitsland. PMI 54,8 voor manufacturing en zelfs 55,9 voor non manufacturing bevestigen de hoge waarde van de IFO en geven aan dat de economische groei in Duitsland iets aan het versnellen is in het eerste kwartaal. De ECB veranderde niets aan de rentetarieven en daarop werd de euro nog sterker.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten