Het valt niet mee om het nieuws over Griekenland en China van de voorgrond te verdringen, maar Google lukte het even met zijn meevallende cijfers.
Griekenland stemde vol walging voor het reddingspakket. Ook in Duitsland en andere landen stemde het parlement in. De ECB strooide met € 900 miljoen aan bankbiljetten om de pinautomaten aan te vullen. Er komt een overbruggingskrediet van € 7,2 miljard om schuldbetalingen aan IMF, ECB, Europa over juli te voldoen. Het IMF melde dat er schuld moet worden afgeschreven, de 40% via langere looptijden is volstrekt onvoldoende om de gepensioneerden in Griekenland en werklozen vooruit te helpen. Belastingverhogingen als hogere BTW hebben geen enkele kans om schuld/BNP naar beneden te brengen bij de huidige onderbezetting van het Griekse productieapparaat.
China verbaasde met 7% groei op jaarbasis (7,5% voor tweede kwartaal, unieke herziening van eerste kwartaal van 5,3 naar 5,7%). Te mooi om waar te zijn volgens velen en het cijfer veroorzaakte nog meer twijfel aan de Chinese cijfers. De val van de Chinese beurs lijkt gestopt te zijn, mede met de hulp van de centrale bank, gedwongen steunaankopen van enkele fondsen van brokers en andere maatregelen.
Yellen verdedigde de FED tegen flinke aanvallen vanuit congres en senaat vanwege onvoldoende openheid. Yellen beloofde de rente dit jaar te gaan verhogen als de economie ongeveer gaat als door de FED voorspeld en er geen besmetting van ellende komt vanuit Griekenland en China. Vanuit de markt komt er steeds meer verzet tegen een FED die ooit de rente wil verhogen, bijvoorbeeld Gundlach verbiedt het Yellen, net als het IMF. Maar kunnen zij wel zo met de FED sollen?
Carney meldde ook weer eens dat de Engelse rente gaat stijgen, nu de loonstijging wat te veel aan het aantrekken is.
In de VS daalde het aantal initial claims voor werkloosheid na de stijgingen in de vorige weken. Het sentiment voor midden- en kleinbedrijf NFIB daalde behoorlijk. De grootste tegenvaller was de daling van de detailhandelsverkopen. Ook de Phillyfed viel tegen, maar bleef wel positief. Housing starts waren mooi omhoog. Het vertrouwen van de huizenbouwers NAHBMI was ook omhoog. Industriële productie was 0,3% hoger, een redelijk cijfer.
Een en ander wijst op een enigszins moeizaam economisch herstel van de zwakte in januari en februari. Maart en mei waren vrij sterk, maar april en juni weer wat zwakker.
De inflatiecijfers waren iets hoger dan verwacht bij de producentenprijzen, vooral voor de kerninflatie. Ongeveer hetzelfde verhaal bij de consumentenprijsinflatie (stijging 0,3% over juni, met kerninflatie +0,2%).
In Europa daalden de prijzen een beetje n Duitsland en Frankrijk, maar stegen ze iets in Italië.
De Iran deal leidde tot lagere olieprijzen, omdat Iran wat van zijn te grote voorraden kon verkopen. OPEC verhoogde overigens wel de schattingen voor de vraag naar olie en dit bood tegenwicht.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten