13 december 2015

Het einde van het nulrentetijdperk, zirp, nadert

De werkloosheid is in de VS zo laag geworden dat ze van Taylor met de mattenklopper krijgen als ze de rente niet gaan verhogen.

The Economist noemde als redenen ja/nee verhogen:
Ja, looninflatie dreigt (eindelijk is er een stijging zichtbaar), inflatie straks hoger als olieprijs stijgt, dollar stabiliseert. Nu hogere rente maakt renteverhogingen straks minder nodig (misschien). Je gaat bubbels tegen (aan late kant). De FED gaat af, verliest geloofwaardigheid als ze geen woord houden en de rente niet zouden verhogen

Nee. Deflatie dreigt, de rest van de wereldeconomie is te zwak om een renteveroging te kunnen dragen. De arbeidsmarkt is nog steeds te ruim, zie de record lage participatiegraad. Financiële stabiliteit kun je beter bereiken door kredietbeperkingen. Andere centrale banken die rente verhoogden na de kredietcrisis moesten dat allemaal met schaamrood op de kaken terugdraaien.


Men noemt helemaal niet de noodzaak van hogere rentes om het pensioensysteem/ levensverzekeringensysteem te laten overleven of de noodzaak van rendabele creatieve vernietiging. Door de rente zo laag te laten wordt er te weinig schuld afgeschreven, marginale bedrijven worden niet het faillissement ingeduwd. De animal spirits staan nog steeds op een te laag pitje om creatieve vernietiging extra aan te moedigen. Toch moet het. Anders dreigt een Japanscenario met te lage rentes (zoals Yellen uitlegde aan Ralph Nader).

Tegen: toch vooral de zwakke wereldeconomie, crises in Emerging Markets. Pessimisme over China kan gemakkelijk weer de kop opsteken via een zwakke yuan/ groter dan gedachte afbouw van valutareserves vanwege kapitaalvlucht uit China en vooral de BITSI. Nu inclusief Rusland.

De wereld zit veel te vol met schulden, daar hoort een extreem lage rente bij als er geen inflatiegevaar is.
Ik zie het andersom: de wereld zit vol met bezittingen. Schulden zijn bezittingen voor de crediteuren.

Dan: wat gebeurt er bij een renteverhoging.
Het komt er nogal op aan hoe de renteverhoging gecommuniceerd wordt. Het is een moeilijke, maar niet onmogelijke opgave om de markt tevreden te stellen en tot de conclusie te laten komen dat het een dovish hike is. De markt prijst twee verhogingen in 2016 in, maar dat lijkt te weinig bij taalgebruik als gradual en data dependent.
De dots wezen er tot nu toe op dat de FED vier verhogingen als gradual ziet.
Draghi bakte er niets van de laatste keer en nu is men bang dat de magie van de FED die de beurzen zo opstuwde (zie de plaatjes dat er per saldo sinds 1997 geen stijging van de beurs heeft plaats gevonden ex de dag voor en op de FED dagen) ook uitgewerkt is.

Verder is er angst dat de markt bang wordt als de renteverhoging niet doorwerkt in de rente omdat de FED de greep op de rente heeft verloren door al die excessieve vrije reserves van banken, triljardengrote geldmarktfondsen die geen mogelijkheden zien hun geld tegen een positieve rente weg te zetten.
De FED moet het wapen van de reverse repo’s inzetten om de rente echt omhoog te krijgen. Dat hebben ze al experimenteel gedaan met een paar honderd miljard. Dat is naar verwachting niet genoeg om de rente omhoog te krijgen. Goldman Sachs neemt aan dat de FED nu $500 miljard hiervoor gaat inzetten, JP Morgan $500-1000 miljard. Samen met eindejaarseffecten moet dat voorlopig de korte rente wat omhoog krijgen, gezien ook het renteverloop van de interbancaire leningen in de VS. Maar is dit een te grote aanslag op de liquiditeit?

De FED weet dit soort zaken echt wel. Ze zullen zeggen dat gradual heel gradual is en ondersteund moet worden met data dependent inflatienieuws, een niet te sterke dollar en geen onrust op de financiële markten/ wereldeconomie/ China. De dots moeten behoorlijk omlaag, meer dan 0,25% en de neutrale eindrente ook.

De beursdaling van december met de stijging van de credit spreads zal de FED met zorgelijke ogen aanzien. Dat maakt de druk van een dovish hike groter.
Kan Yellen nog wel een konijn uit de hoed toveren? Slaat de konijnenziekte die Draghi zo trof opnieuw toe?  Overliquiditeit afromen kan denk ik geen kwaad. De markt is overbezorgd op het ogenblik, oversold.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten