Achtergrond bij Beleggen op de golven Waar zijn we op de golven? Waarom gaan de aandelenkoersen al lang zo veel omhoog? N.B. dit blog is à titre personnel en hoeft de visie van BMO Global asset Management niet weer te geven
30 november 2011
Sikorski leest Duitsland de les
In Berlijn hield de minister van buitenlandse zaken van Polen een hoogst ongebruikelijke lezing. Hij was benauwd over het gebrek aan actie door Duitsland, en dat voor een land dat steeds vermalen werd tussen Duitsland en Rusland.
Hij zei dat Duitsland een enorme pak boter op zijn hoofd had door zich te verzetten tegen extreme hulp aan Zuid Europa: Duitsland profiteert van de lage waarde van de euro (Zuid Europa kon zich niet devalueren tot concurrerende waarde ten opzichte van Duitsland), Duitse banken hadden te zwakke balansen en moeten geholpen worden, Duitsland heeft zelf ook gezondigd tegen Maastricht via te grote begrotingstekorten, Duitsland profiteert van een lage rente door de crisis, bij implosie van de economie van de buren lijdt Duitsland ook enorm, het gevaar van een economisch drama is vele malen groter dan een inflatiedrama (bang zijn voor inflatie is een slecht excuus), Duitsland moet qua grootte en zijn historie zijn plaats kennen en de juiste actie nemen.
Hij ziet nu overeenkomsten met Joegoslavië dat uit elkaar viel.
De euro moet berusten op verantwoordelijkheid en solidariteit, zoals Kant al zei (mensen die geld lenen moeten echt van plan zijn om hun lening terug te betalen en kunnen dan geld van de gemeenschap lenen). De eurocrisis is een vertrouwenscrisis, men houdt zich niet meer aan de principes van Kant.
Hij zei dat men in de Eurozone moet kiezen tussen of een veel diepere integratie of de totale instorting. D.w.z. een fiscale unie met zeer strenge regels, die door de politiek vrijwel niet omver te kegelen zijn en in ruil daarvoor moet de ECB een echte centrale bank zijn, een lender of last resort. Dat moet al gebeuren voor alle wetten dat geregeld hebben. Ofwel dat verschuilen van Duitsland achter de wet moet door de wereld streng veroordeeld worden als een soort dood door schuld van de Europese economie.
Leiderschap is noddig van Duitsland, anders eindigt Europa als Polen/Litouwen in 1791: het wordt van de economische kaart geveegd en daarna moet men leren leven in het armenhuis in de wereld.
bron: http://www.economist.com/blogs/easternapproaches/2011/11/polands-appeal-germany
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten