18 november 2011

Goed nieuws: Dudley, olie, Duitse plannen, economie/huizenmarkt VS, QE in VK en VS, inflatie, beurzen meestal omhoog na Thanksgivingday


Na al die droefenis is het tijd weer eens wat goed nieuws te laten horen. Dat is er volop buiten de euromisère
o De tot OPEC omvang gestegen olieproductie van Noord Dakota (en nog steeds stijgend) en de eveneens sterk groeiende productie van olie in Canada kan straks gemakkelijker van Cushing naar New Orleans getransporteerd worden (stroom door pijpleiding wordt door nieuwe eigenaren omgedraaid), waardoor de transportkosten van olie in de VS lager worden (de andere reden waarom het verschil tussen de prijzen van Brent en West Texas Intermediate kleiner worden, naast de weer boven verwachting snel stijgende olieproductie in Libië.

o Men broedt verder in Duitsland op plannen om in ruil voor o.a. de budgettsaar van Rutte in Europees verband staatsleningen te financieren. Binnen enkele weken komt een Duits plan op tafel, zo schijnt, voor de nieuwe Eurotop volgende maand.
o De economische groeiverwachtingen in de VS worden naar boven bijgesteld. Initial claims voor werkloosheid vallen al een tijdje mee, de verwachte uitgaven voor de kerst zijn omhoog aan het schieten ($764, $52 meer dan vorige maand), investeringen groeien door, de cijfers van de huizenmarkt vallen fors mee (vertrouwen NAHBMI index van 14 naar 18 naar 20 in afgelopen twee maanden, sterke stijging housing starts, permits, hypotheeksteunplannen van Obama, lage hypotheekrente etc etc), de finale vraag is aan aan het trekken door betere retail sales en investeringsgroei en de groei is nu op redelijk niveau (3,6%).
o De inflatie valt eindelijk mee, waardoor de reële koopkracht zich goed ontwikkelt in de VS
o China gaat monetair verruimen, nu de inflatie scherp aan het dalen is. Men stelt orde op zaken op de overspeculatie in onroerend goed, hetgeen langdurig soepeler monetair beleid inhoudt vanwege niet erg best nieuws over de onroerendgoedmarkt
o De economische groei is sinds juni veel beter dan de belabberde indicatoren voor consumentenvertrouwen aangeven.
o Spanje krijgt een nieuwe regering die op grote steun van de bevolking kan rekenen.
o De Bank of England signaleert dat ze nog meer QE willen doen.
o Centrale banken kunnen nu geld drukken zonder dat op korte termijn inflatie ontstaat (en hebben middelen ontwikkeld om al die extra liquiditeit straks te kunnen indammen)
o Dudley (de invloedrijke FED gouverneur van New York) maakt zich weer sterk voor QE. Hij zag in zijn district een onverwacht sterke stijging van kredietverlening aan small business in de afgelopen tijd. Hij ziet aanwijzingen dat operatie Twist werkt om de lange rente iets te drukken. De Amerikaanse banken zijn sterk (“U.S. banks, their direct exposures are quite modest. And they’re much better equipped to manage any type of crisis today than they were in 2008. They bolstered their capital significantly. They built their loan loss reserves. They have very large liquidity buffer. So I think that our banks are in very, very good shape.) Dudley is ervan overtuigd dat de euro de crisis overleeft, er is genoeg politieke wil om er uit te komen.
o De explosie van het aantal 65+ -ers dit jaar stopt (aantal geboorten in 1947<< 1946). De demografie was maximaal verslechterend in 2011 en dat gebeurt niet nog eens in 2012. Langer doorwerken zal aantal werkenden in o.a. Nederland doen stijgen na 2012-2014 (einde VUT).
o Tussen Thanksgivingday (23 november) en het eind van het jaar steeg de beurs in het verleden in ongeveer 80% van de gevallen (JP Morgan).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten