4 januari 2011

Mochi killing slaat weer toe in Japan



Een Japanse traditie is dat op nieuwjaar de nodige bejaarden stikken bij het verorberen van hun mochi, een verhitte sticky rice lekkernij, eventueel geserveerd als zoni.
De mochi eist meer dodelijke slachtoffers dan fugu, de zeer giftige vis die helemaal een topdelicatesse is in Japan.
De Wall Street Journal wijdde er dit jaar een artikel aan (http://blogs.wsj.com/japanrealtime/2011/01/04/mochi-new-years-silent-killer/?mod=wsj_share_twitter). Alleen al in Tokio komen door mochi jaarlijks 100 mensen in het ziekenhuis, overwegend 60-plussers. Dit jaar schijnt de mochi al 8 slachtoffers te hebben geëist. Al schertsend wordt het als een goede oplossing gezien van het ouderenprobleem in Japan af te komen (http://everything2.com/title/mochi).
De veel minder schadelijke konjac jelly werd wel verboden in Japan, maar de 50 keer gevaarlijkere mochi niet, vanwege de lange traditie die aan mochi kleeft.
The Telegraph (http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/asia/japan/8238037/Traditional-New-Year-rice-cakes-kill-nine-in-Japan.html) eindigde hun artikel over de moorddadige mochis met de volgende raad: zet de stofzuiger klaar, breng de pijp van de stofzuiger in het luchtkanaal en zuig zo de in de weg zittende mochi weg (deskundige hulp inroepen lijkt me wat veiliger).
Er wordt gewaarschuwd kinderen niet alleen mochis te laten eten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten