5 januari 2011

Laszlo Birinyi erelid van club van optimisten: S&P gaat naar 2854 in 2013


Al trends doortrekkend komt Birinyi op een S&P500 van 2854 op 4 september 2013 (hoe laat die dag zei hij er (nog) niet bij), ofwel +125%. Dat is meer dan ter Veer en ik zien en zelfs meer dan de 100% die hendrik Jan Tuch ziet.
Birinyi werkt met flows van beleggingen. Die zijn heel erg gunstig voor aandelen, terwijl ze eerst negatief waren. De particulier is eindelijk weer beleggingsmaatschappijen aandelen aan het kopen, zij het mondjesmaat, maar dat wordt meer naarmate de bull markt verder gaat. Sovereign wealth funds willen hard assets, dus hun nieuwe geld gaat meer dan vroeger naar o.a. aandelen. Pensioenfondsn zijn naar het lijkt ook nog niet erg aan het kopen. Als dat allemaal gebeurt, dan kan de S&P500 nog flink omhoog.
Bij een rooskleurige winstschatting van 140 voor de winstschatting een jaar vooruit in 2013 en een koerswinstverhouding van 18 (volgens de regel van koerswinstverhouding is 20 -inflatie (die ongeveer 2% zal zijn)) kom je wel heel eind: 2480.
Ietsje minder mag natuurlijk ook wel.

David Rosenberg is ongeveer aan het ontploffen (Rosenberg Goes On Offensive, Mocks Birinyi, Tells Koolaid Guzzlers To "Put It In Their Pipe And Smoke It"
)en zegt dat we in een rally in de bear markt zitten, waarvan Japan er nu al 25 achter de rug heeft. Dus met enig geduld komt die bear markt wel weer.
Als belangrijkste argument gebruikt hij het bovenstaande plaatje (Business Insider blog) dat de kapitaalgoederen voorraad in een neerwaartse spiraal naar nul gaat. De werkloosheid kan dus niet dalen en de productiviteitstijging wordt zeer laag (daar verzetten we ons heel erg tegen in ons boek: efficiëncywinsten(helaas vooral in china, India) zullen ook in de VS de productiviteitsstijging structureel hoger maken dan nu iedereen denkt; dit komt door de ICT Revolutie, opkomst internet met zijn netwerken en vooral de opkomst van individuen als macht die ervoor zorgt dat al deze ideeën in de tegenwoordig platte wereld snel ingevoerd worden).

Hij kan natuurlijk gemakkelijk gelijk krijgen als paniek totaal toeslaat als de nodige staten van de VS en duizenden gemeenten zoals Meredith Whitney voorspelt failliet gaan, in de Eurozone alle landen behalve Luxemburg en Estland failliet gaan, China alle staatsleningen van het Westen verkoopt (gelukkig nogal onmogelijk bij een flink overschot op de lopende rekening), 70% van de banken failliet gaan in de komende zes maanden zoals sommige pessimisten zien.
Of wat simpeler: als de dubbele dip bijna komt met een ISM van 48 en geen winststijging in 2011 gaat de S&P vermoedelijk minstens 20% omlaag aan het eind van 2011.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten