4 januari 2011

De S&P500, winst en ISM


Aan de hand van de koerswinstverwachting (op basis van de consensus verwachte winst een jaar vooruit van IBES) en de economische barometer ISM kun je zien of aandelen hoog dan wel laag gewaardeerd zijn. De koerswinstverhouding mag hoger zijn als de economie er goed voor staat (=ISM >50) en slechter als het slecht gaat (ISM<50)

Tot Greenspan zijn beruchte irrational exuberance speech hield eind 1996 waren aandelen nongeveer normaal gewaardeerd. Daarna werden aandelen veel te duur (dat was wel te verklaren: men had bubbelverwachtingen voor de winstgroei van vooral technologieaandelen). Dit duurde tot 2000. In de sluipkrach werden aandelen weer normaal gewaardeerd. Na de kredietcrisis werden aandelen nog goedkoper. We zitten nu in een periode van irrational pessimism.

Ondanks het herstel van de ISM zijn de PE’s extreem laag in de VS.
Na de kredietcrisis is men het verhaal van het Nieuwe Normaal gaan geloven. Hierbij hoort een PE van 11,5. Het is onduidelijk hoe lang deze periode gaat duren, maar ik denk niet erg lang. Ik denk dat richting 2018 we misschien zelfs weer hogere waarderingen krijgen dan normaal. Dat klinkt raar, want men vindt dat aandelen voortaan laag gewaardeerd moeten zijn gezien de dramatische dalingen na 2000 en 2007. Maar zo iets zagen we ook na 1987. Iedereen dacht dat we ons lesje geleerd hadden en dat de waardering van aandelen nooit in de buurt van die van 1987 zouden komen, laat staan die overtreffen. Na 1996 werden de waarderingen veel hoger dan in 1987. Men was de ellende van 1987 vergeten. De markt heeft maar een kort geheugen (waarom zou men dan toch anders elke keer weer staatsschuld van Argentinië kopen, terwijl je gezien hebt dat ze voortdurend om de paar jaar failliet gaan).

Maar in het Nieuwe Normaalscenario gaan aandelen dalen als de ISM inderdaad zoals ze geloven eind 2011 onder 50 staat (de koerswinstverhouding kan dan 12% lager zijn, en winstgroei verdwenen). Dus misschien juich ik te vroeg, want wie weet heeft het Nieuwe Normaal toch gelijk, zoals de meerderheid van de gerenommerde economen en beleggingshuizen denken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten