30 juni 2015

die Tsipras toch

Weer zo’n hele dag verloren gegaan met het beschrijven en verzinnen van scenario’s hoe het Griekse drama verder zal verlopen.
Iedereen wil weer andere facetten beschrijven. Er zijn veel te veel verschillende zaken waarover je je druk kunt maken. Hoe gaat het met dat referendum zondag. En o wee, als je een nog langere horizon hebt, dan wordt een en ander weer heel anders.

Alleen beschrijven wat er nu weer is gebeurd is veel veiliger. Maar men wil een vleugje fantasie en nog wat aansporingen om bang te worden, iets waarmee je kunt uitleggen dat je goed bezig bent met voorzichtig te zijn. Of juist: buy the dip. Smakelijke lange leningen van Italië tegen rentes van dik boven de 2%, toch heel wat voor een land waarvan je redelijkerwijs kunt verwachten dat het op lange termijn hier veel moeite mee zal hebben.
Griekenland leek eind 2014 eindelijk op de goede weg. Er was economische groei te ontwaren na een daling van zo’n 25% van het BNP. Maar helaas, men was het zat. Niet nog meer bezuinigingen.
Syriza mocht het gaan proberen. Niks bezuinigen, maar meer geld uitgeven aan uitkeringen en ambtenaren. Er bleef geen geld over voor extra investeringen. Na heel wat gekibbel leek men dicht bij een compromis om de belastingen te verhogen, vooral voor het bedrijfsleven en hogere BTW.  Kansloos dus dat de groei hierdoor kan herstellen. Het IMF jammerde al dat Grieken geen belasting betalen en dat het plan niets op gaat leveren.
Deskundigen als Krugman schrijven alles toe aan de euro. Munschau in de FT vond dat Tsipras zijn verstand had verloren dat hij een grexit aan het veroorzaken was, na de afgelopen tijden gepreekt te hebben dat Griekenland van de euro af moet.

 Het is overigens niet goed te begrijpen wat Tsipras wil bereiken met dat referendum. Hij wil in de euro blijven net als de meerderheid van de Griekse bevolking die ook wel ziet dat je beter € 500 aan pensioen per maand kunt krijgen dan een ziljoen drachmen. Maar bij een nee in het referendum wordt het erg moeilijk een grexit te voorkomen. De ECB moet dan eigenlijk de noodsteun terugvragen en de banken zijn dan niet meer in staat geld te geven aan hun klanten. Capital controls worden dan heftiger. Bij een ja heb je grote kans dat de regering valt. Syriza zou dan uit elkaar kunnen vallen. Niet aanlokkelijk dus.
Vooralsnog wijzen de peilingen op ja. Er is zelfs een kleine kans dat Tsipras tot inkeer komt en het referendum afblaast. Griekenland weet immers bijna elke dag te verbazen.
Zelfs bij een ja is een grexit moeilijk afwendbaar op termijn. Maar men kan uitstel van executie afdwingen door een parallelvaluta in te voeren op basis van betalingen in de toekomst door de overheid. Deze tegoedbonnen zullen snel minder waard worden als het overheidstekort te groot blijft. De bijna 3 miljoen pensioengerechtigden op een bevolking van 10 miljoen gaan hiervoor zorgen.

El Erian ziet en 85% kans op grexit.


Overigens hangt een grexit af van de ECB. Als deze niet voortdurend met extra noodkrediet (ELA) over de brug komt, worden de capital controls steeds heftiger. Een flink deel opvragen omdat er een default is op Griekse staatsschuld zou normaal zijn. Dan moeten de banken ineens overschakelen op drachmen.Zonder steeds meer ELA en met doorgaande te hoge uitkeringen (ook al zijn ze nog zo schandalig laag) komt grexit toch dichterbij. Alleen via drachmen kun je lagere uitkeringen in euro's afdwingen. Dat gaat dus gebeuren.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten