3 juni 2015

ISM valt mee

De ISM steeg en dat was niet verwacht na de enorme daling van de ISM van Chicago. De ISM's van de oliestaten waren uiteraard ook heel slecht. Toch verbeterde de landelijke ISM. Nieuwe orders omhoog, iedereen is het er over eens dat het een meevallend cijfer was. dollar omhoog dus (totdat de cijfers over de oplopende inflatie in de eurozone binnenkwamen, gierende inflatie als dit nog tien jaar zou doorzetten).
Een en ander is niet zo onverwachts  gezien de trend van de initial claims voor werkloosheid en de reële detailhandelsverkopen. De laatste cijfers waren slecht in nominale zin, maar door de zeer lage inflatie en opwaartse herzieningen in vorige maanden is de trend niet zo slecht.
De ISM is wel hoger geweest dan de daling van de industriële productie aangaf.
Toch wijzen diverse indicatoren op een hogere ISM in de komende maanden.
De lage korte rente trekt de lange rente nog steeds omlaag, zelfs als je voorspelt dat de ISM iets zal verbeteren. Maar we hebben nu te maken met een Super Taper tantrum en dat betekent dat de 10 jaar rente boven de modelrente moet liggen, want de markt bouwt dan minder op het langjarig gemiddelde van de korte rente. Want als de FED de rente gaat verhogen dan: this time is different. De rente gaat omhoog.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten