10 september 2017

overpeinzingen

De charts voor de lange termijn zien er nog puik uit, maar voor de korte termijn zijn er wat wolkjes. 
(boven 65 is bullish)

Men gelooft vast in meer van hetzelfde, ongeveer 2-2,5% groei in de VS, een self sustaining recovery in Europa, geen averij in het VK en China, slechts licht lagere groei dan de topgroei van het tweede kwartaal.

De orkanen schoppen de economische plaatjes een beetje door de war, daardoor eerst wat minder groei en dan weer wat meer. Zo komen er toch wat meer infrastructuurinvesteringen dan gedacht. Misschien dat er nog meer orkanen komen. Irma had aan opgewekte windkracht even veel energie als de acht voorgaande orkanen bij elkaar (arm St. Maarten).

Het Trumprisico lijkt toch toe te nemen, al heeft hij zich presidentieel gedragen om via tijdelijke verhoging van het schuldenplafond noodfinanciering voor de orkanen mogelijk te maken via een deal met democraten. Na Noord Korea komt Iran weer opstomen als risico. Ruzies in het Witte Huis lijken steeds erger te worden. De Tea Party heeft geen zin in grotere overheidsuitgaven. Dit bemoeilijkt belastinghervormingen, broodnodige uitgaven voor gezondheidszorg (de groeiende verslavingsproblemen) en infrastructuur (ook de deplorables verdienen goede dijken en wegen).

Volgens de macrocijfers gaat het niet zo goed met de winsten in de VS als de winsten per aandeel voor o.a. de S&P500 aangeven. Het momentum wordt zwakker. Zorgelijker is dat de consument aan het einde van zijn Latijn aan het komen is om voor extra groei te zorgen. Vanaf hier is er niet veel daling van de werkloosheid te verwachten, daar komt minder inkomensverbetering uit dan we gezien hebben, de spaarquote is flink gedaald en daar komt ook geen extra consumptie meer me uit, al gaat men via ophoging hypotheken, mortgage equity withdrawal wel weer wat extra uitgeven. 

De autocyclus is slecht en de huizencyclus werkt ook niet mee sinds 2015.

Is dat genoeg voor een correctie of stijgen we heel langzaam verder door? Hele delen van de markt zitten al in de correctiestand. Dat kan zelfs herstellen. De financials hebben wel erg flinke klappen gekregen op o.a. de rentedaling. Als de volatiliteit laag blijft, dan zal het moeilijk zijn een correctie van 10%+ te krijgen. De volatiliteit kan natuurlijk eenvoudig omhoog op politiek gedoe of op ongemak met as good as it gets qua economie als die orkanen maar doorrazen.

De ISM is vooral gestegen op betere groei van de werkgelegenheid in de industrie. Die was er vooral in de auto-industrie en dat bij lagere verkopen. Dat maakt een daling van de ISM plausibel, maar als de ISM boven 55 blijft dan is het winstverhaal prima voor het derde en vierde kwartaal (in de VS werkt de dollar mee, maar de orkanen tegen).


Er zijn weer volop septemberzorgen, met weinig upside en iets meer downside.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten