Veel economisch nieuws, orkaan Harvey en de hoge hakken van Melania als ramptoeriste en dat veroorzaakte de vertrouwde zeer rustige uptrend. Misschien dat de grote kernproef van Noord Korea weer een rimpel veroorzaakt in de Goldilocksvijver.
De groei van de werkgelegenheid in de VS viel iets tegen (vooral na hoge groei volgens ADP) inclusief neerwaartse herzieningen in de vorige maanden en 0,1% stijging van de werkloosheid, maar 156.000 groei is nog steeds goed, niet zo hoog dat de FED er van slag door raakt. De loongroei bleef wederom steken op 2,5%.
De ISM steeg tot 58,8, veel meer dan de consensus (inclusief ik) dacht, maar de individuele FED surveys wezen al in die richting
Winstgroei moet daarom goed zijn in het derde kwartaal.
Misschien dat Harvey en straks Irma roet in het eten gooien. Sommige brokers stellen hun groei voor het derde kwartaal daarom met 0,5% naar beneden bij (ook al is Houston maar 2,5% van het Amerikaanse BNP, maar hogere benzineprijzen extra minpunt). De schattingen voor de schade liepen snel op naar $150 miljard +.
De economische groei in de VS over het tweede kwartaal werd meer dan verwacht naar boven bijgesteld naar 3% dankzij de koopgrage consument. Met de bouw ging het minder (0,6% minder uitgaven over juli). Het consumentenvertrouwen steeg weer. Er was 0,4% inkomensgroei in juli, meer dan verwacht, uitgaven 0,3% omhoog, iets minder dan verwacht.
inflatie in de eurozone was iets hoger dan verwacht (Duitsland 1,8% zelfs) en de trend lijkt omhoog, al zal de sterke euro straks (na de gebruikelijke vertraging van twee tot vier kwartalen) gaan werken als inflatiedepressant.
PMI's waren sterk in China, hoger dan verwacht.
Wereldwijd was de groei in het tweede kwartaal het hoogste in zes jaar, belangrijk was dat met 3,8% het plafond van 3,25% werd doorbroken en dat men daardoor meer gaat geloven in een 'self sustaining recovery', iets normaals voor de kredietcrisis, maar aarna illusoir (tot nu dus).
Geen opmerkingen:
Een reactie posten