25 maart 2018

handelsoorlog


Greg Ip (een voormalig doorgeefluikje van wat de FED nog meer wilde vertellen dan ze in hun speeches etc. verteld hadden aan de Wall Street Journal) neemt het op voor Trump in de komende handelsoorlog met China https://www.wsj.com/articles/china-started-the-trade-war-not-trump-1521797401
. Dat land speelt niet volgens de regels van het westerse kapitalisme via het te veel bevoordelen van de eigen ondernemingen en te erge bescherming van de eigen markt. De geforceerde transfer van technologie (ze noemen het intellectuele diefstal) om toegang tot de Chinese markt te krijgen is een ander voorbeeld dat het Westen (niet alleen de VS) dwars zit. Trump heeft dus een punt als hij stelt dat China meer volgens de kapitalistische regels moet spelen of anders gestraft moet worden.  Trump hoopt dat Europa ook gaat eisen dat ze meer volgens de regels gaan werken in China. Zo niet dan gaan Chinese bedrijven in bepaalde sectoren waar de toegang belemmerd wordt -omdat je enorme investeringen moet doen- veel grote Europese bedrijven vermorzelen rond 2025 (tech, farmacie, auto’s, vliegtuigen etc.; dit kan een belangrijke reden zijn voor een chaotisch neergangscenario rond 2025 op onze beleggingskaart).

De beurs is nogal van slag door die importheffingen op producten uit China, omdat duidelijk is dat hier een langdurige handelsoorlog moet komen om China te dwingen eerlijker te opereren. Dat wordt moeilijk, omdat China veel eenvoudiger maatregelen kan vergelden dan andere landen (bijvoorbeeld Japan of Latijns- Amerika, Afrika). China zit niet in de economische invloedsfeer van de VS en militair ook niet. China bezit zeer veel Amerikaanse leningen en andere bezittingen vanwege een langdurig enorm overschot op de lopende rekening, met name met de VS. Die dreigen ze te verkopen, maar dat is bijna onmogelijk op grote schaal zo lang het handelstekort van de VS met China gigantisch is (dit forceert Chinese aankopen van Amerikaanse beleggingen).
Xi denkt dat hij Trump gemakkelijk met een kluitje in het riet kan sturen via o.a. cadeautjes aan de familie van Trump en het ophemelen van Trump. Die strategie werkte heel goed tot op heden, maar is minder aantrekkelijk geworden voor Trump. Xi moet zeer zwaar gaan vergelden om te laten zien dat hij de sterke leider is.

 Een en ander kan toch betrekkelijk eenvoudig opgelost worden door die geforceerde transfer van technologie te stoppen, China heeft dat niet meer zo nodig, en de toegang tot China van Amerikaanse bedrijven te vergemakkelijken. China heeft veel te verliezen vanwege de enorm grote export naar Amerika. Maar oplossen van het conflict heeft tijd nodig en gedreig van Amerika om deze keer echt hard op te treden en niet te vallen voor de lobby van bedrijven die meer zaken met China willen doen.
Beurzen zien grotere onzekerheid, hogere inflatie, lagere winstmarges en iets minder groei van het BNP bij een handelsoorlog van grote omvang. 

Handelstekorten zijn helemaal niet slecht voor economische groei en in geval van de VS heel goed voor de winstmarges. Hoe nodig het ook is om China meer volgens de kapitalistische wetten te laten werken, beurzen hebben redenen genoeg om te dalen bij een grote, langdurige handelsoorlog.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten