24 juni 2018

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week


De handelsoorlog domineerde het nieuws opnieuw en dat zorgde voor beperkte dalingen. De volatiliteit bleef laag, de ongerustheid over Italië nam iets af. Trump dreigde met $200-400 miljard heffingen op Chinese producten en met 20% heffing op auto-import, liefst van Duitsland, want die BMW’s of Fifth Avenue is een verwerpelijk gezicht. Merkel heeft andere dingen aan haar kop, vooral immigratiezorgen die de CDU/CSU misschien uit elkaar doen spatten en de al te Europese plannen van Macron voor een stevig Europees budget met veel eventuele hulp uit het ESM-mechanisme. Die Macron kan ze aan, de immigratieruzie is moeilijker te sussen vanwege de hardere opstelling van Italië en verzet tegen kampen in Libië.

Trump heeft eigenlijk ook wel wat beters te doen dan die handelsoorlog uit de hand te laten lopen, ook hij heeft problemen met immigratie, de dreamers etc. terwijl de vrede binnen het Witte Huis zelfs met Melania die het allemaal niet meer kan schelen aldus haar jas van $39 waar men maar niet over uitgeschreven raakt.

Gelukkig voor Trump blijft het Amerikaanse economische nieuws vooralsnog zeer goed, aantrekkende detailhandelsverkopen en investeringen, bescheiden voorraadgroei, een redelijk sterke huizenmarkt en een minder slechte handelsbalans. Zijn ‘approval rate’ is voortvarend aan het klimmen en hij krijgt de republikeinse partij steeds meer in zijn macht.
Gunstig is wel dat de nadelen van die extra importheffingen steeds duidelijker worden aangetoond (winstwaarschuwing Daimler op export SUV’s vanuit de VS, hoge export van de VS van onderdelen naar Mexico etc., hogere inflatie, lagere economische groei). De markten hebben daarom Trumps nieuwe dreigementen als gebral geïnterpreteerd en (vooral in de VS) nauwelijks in de koersen verdisconteerd.

Er was niet veel economisch nieuws. De flash PMI’s waren het belangrijkste. Deze waren nauwelijks lager en veelal iets beter dan verwacht en nog steeds op hoge niveaus, maar bevestigden wel de afzwakking in Duitsland. De Phillyfed, belangrijkste voorloper van de ISM, daalde maar bleef sterk. Cijfers over de Amerikaanse huizenmarkt overtuigden niet ,maar waren niet zwak (huizenverkopen zwak, maar voorraad zeer laag, minder gedwongen verkopen, meer vergunningen, meer starts, verschuiving van meergezinswoningen naar eengezinswoningen). De Architecture Billings Index was hoger, meer bouwactiviteit op de commerciële vastgoedmarkt signalerend. Leading Indicators Index was 0,2% hoger, iets minder dan gewenst, maar wel hoger.

China laat de centrale bank $100 miljard extra krediet stimuleren, nu men wat somberder wordt door Trump en de groei zelfs zonder Trump al iets afzwakte.

OPEC werd het eens over een bescheiden verhoging van de output, een compromis dat leidde tot iets hogere olieprijzen.

Mexico moest de rente verhogen vanwege de zwakte van de peso. Diverse andere Emerging Markets hebben eveneens last van de sterke dollar en moeten de rente verhogen ook als dit de economische groei te veel afremt naar hun zin. Brazilië hield de rente met moeite constant. De meeste valuta’s worden nu als concurrerend beschouwd versus de VS.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten