12 juli 2019

Record voor S&P500, Tina houdt van Powell c.s.


De S&P500 is langzaam boven de 3000 gekomen. Een record, in reële termen bijna ook. Het gaat niet zo goed met macro en de winsten, maar centrale banken pompen weer geld in de economie. De kans op een recessie in de VS wordt laag geacht (FED modellen 33% binnen een jaar, JP Morgan 43% binnen een jaar, andere modellen 5% binnen 3 maanden). Trump komt met belastingverlagingen ook al is daar eigenlijk geen geld meer voor, vooral verlaging capital gains tax, en wordt daarom met een landslide herkozen door boze, oude witte mannen.
Aandelen zijn goedkoper geworden dan we gewend waren recentelijk. Dividendrendement 2,4% en boven 2% ben je te ruim beloond. Pieken van de S&P500 horen te komen bij hogere waarderingen, hogere inflatie en grotere inversie van de rentecurve.
Matejka, de voortreffelijke aandelenstrateeg van JP Morgan, ziet daarom nog 15% of meer stijging voor de top bereikt wordt over wellicht een jaar.


Matejka ziet een fors herstel van de winstrevisies. De markt is veel te veel de winsten naar beneden aan het bijstellen en dat gaat in de tweede helft van het jaar als een blad aan de boom omdraaien. Geloof Trump nou, handelsoorlogen zijn goed voor beurzen, want de FED verlaagt dan de rente en komt met scheppen liquiditeit.

Enigszins problematisch in mijn ogen is dat de koerswinstverhoudingen (PE’s) al wat zijn vooruitgelopen op herstel, terwijl macro en guidance verslechteren. Winstverwachtingen lijken mij te hoog voor 2019 en 2020.

Matejka ziet ook een zwak tweede kwartaal, maar dan gaat de beurs 10 maanden voorlopen op winstherstel, net als begin 2016.



Het lijkt mij kras dat de productiviteitsgroei verder gaat stijgen, nu de economische groei afzwakt van het 3%+ niveau naar 2%- (ook volgens de economen van JP Morgan). Dat kan alleen maar met daling van het aantal gewerkte uren zonder recessie. Er is geen grote investeringsgolf geweest die een acceleratie van de productiviteit zou rechtvaardigen. De werkloosheid is laag, de productiviteit van de huidige werklozen waarschijnlijk ook. Deregulatie van Trump lijkt om te slaan in regulatie om democraten wind uit de zeilen te halen.
Erger nog, als je naar het plaatje van Matejka (met pijlen van mij) kijkt, dan zie je dat vlak voor de meeste recessies de productiviteit even opliep naar ongeveer de huidige niveaus om daarna weg te glijden. Een recessie tamelijk snel is goed mogelijk.  
Matejka en velen met hem zien grote overeenkomsten voor komend jaar met 2015/16. Er kwam toen een flink herstel van PMI’s, macro, olieprijzen, de FED verruimde, China stimuleerde en men koos Trump.






Tja, ik denk dat de business sales verder afzwakken dan door Matejka ingetekend, verder dan in 2015/16 (wereldhandel en investeringen zijn nu minstens zo zwak) en dan zijn we in de tweede helft van 2019 nog niet bezig aan herstel.
(plaatje ter onderbouwing dat het nu niet beter gaat dan in 2015/2016)

Als Matejka gelijk krijgt met de business sales omhoog (zoals ook mijn collega’s hopen), dan kan hij helemaal gelijk krijgen met hogere winsten, productiviteit en dan uiteraard ook hogere beurzen.  
Voorlopig staat de markt aan de kant van Matejka. Verruiming van centrale banken vindt de markt belangrijker dan handelsoorlogen, dalende winsten en verslechterende macro zoals dalende PMI’s want een recessie op korte termijn ziet de markt niet, ondanks de inverse rentecurve (want dan kunnen koersen nog steeds een tijd stijgen bleek in het verleden). Ruim monetair beleid hoort te leiden tot hogere koerswinstverhoudingen en in de huidige constellatie van Secular Stagnation en geen fiscale stimulering in VS moeizaam herstel van macro. 
Tina regeert, There Is No Alternative voor aandelen bij negatieve rentes. Tina houdt van Powell en koopt aandelen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten