7 juli 2019

Samenvatting financieel economische ontwikkelingen van afgelopen week


Beurzen waren niet zo blij met de wapenstilstand tussen de VS en China dan menigeen gehoopt had. China wordt met de dag veeleisender en dat helpt dat volgens Mnuchin voor 90% klare akkoord niet. De nodige winstwaarschuwingen, waarvan die van Samsung de belangrijkste was, hielpen ook niet erg. De verwachte winst voor de S&P500 een jaar vooruit schoof afgelopen week een kwartaal door en dat was goed voor een stijging van 171 naar 175 en dat houdt het optimisme over winstgroei keurig gaande.

Wel blij was men met de voorgestelde benoeming van Christine Lagarde tot opperhoofd van de ECB. Zij zal de rente nog veel verder onder nul brengen, zo denkt men. De rente daalde weer vervaarlijk. Een vreselijk mens dus voor de Nederlandse pensioenfondsen. Whatever it takes, die Nederlanders moeten maar eens flink gaan korten op hun pensioenen, zo lijkt haar devies. Ze is een politiek dier, dus ze zal ook wel gaan voor pushen van fiscale stimulering, geld over de balk smijten door vooral de landen met een onwelriekend groot overschot op de lopende rekening en overheidsbegroting zoals Nederland en Duitsland.
Italië beloofde zich zo goed mogelijk te houden aan de begrotingsregels van de EU.

Een en ander deed de rente verder door de grond zakken, omdat de beleggertjes nu wel heel erg veel (voor pensioenfondsen en spaarders) vreselijks van centrale banken verwachten. Vol verwachting van QE klopt het hart van zowel obligatie- als aandelenbeleggers. Waarschuwende vingertjes van tal van goeroes als El Erian, Gundlach etc.
Er waren record veel liefhebbers om obligatie-ETF's te kopen. Niet voor niets noemt men dat de 'most crowded trade' van het ogenblik.

De groei van de werkgelegenheid in de VS in juni was 224.000 volgens het Establishment Survey en 102.000 volgens ADP. De arbeidsparticipatiegraad liep iets op. Die toegenomen hoop op het vinden van geschikte arbeid zorgde voor 0,1% stijging van de werkloosheid tot 3,7%. De loongroei bleef een armetierige 3,1%.
ISM manufacturing 51,7, een kleine daling, maar beter dan verwacht. ISM non manufacturing een sterke 55,1, maar wel een grotere daling (-1,8) dan verwacht (-1,1).

Goede cijfers, nog niet op een recessie wijzend maar niet zo goed dat het de FED zal verhinderen eind juli de FED-rente te verlagen.

Autoverkopen iets omlaag, bouw tegenvallend, nieuwe orders omlaag, niet veel met beetje neerwaartse herzieningen van oude cijfers. Vervoer per spoor ruim 5% lager dan vorig jaar.

Wereldwijd waren de PMI manufacturing surveys (vooral in Azië) zwakker dan in de VS en met name nieuwe orders Duitsland zeer zwak. Het pessimisme van het bedrijfsleven neemt toe, ook volgens andere peilingen. PMI diensten was net als in vorige maanden sterker. Wereldwijd brokkelen de macro cijfers steeds verder af tot langzaam aan zorgelijke zwakte als de keer niet snel komt. De lage rente doet anders vermoeden, maar de verbetering van de financial conditions geeft hoop. Zonder nieuwe schokken geen recessie, de huidige perikelen in de handelsoorlog leiden ex Duitsland nog niet tot groeivoorspellingen beneden 0% groei. Frankrijk gaat beter en dat moet de EU redden. China belooft extra stimulering om o.a. nieuwe auto te kopen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten