10 mei 2020

visie


Tegen alle fundamentele visies in dat deze recessie ernstiger is dan die van 2008/2009 en daarom de beurzen meer zouden moeten dalen is de beurs sinds 23 maart krachtig gestegen. Een (te grote en daardoor contraire) meerderheid denkt dat dit een rally in een bear markt is. Ik ook, maar de rally zou nog even kunnen aanhouden en tot ongeveer september zouden we in een range voor de S&P500 van 2600-3000 kunnen zitten. Boven 3000 zal men al snel wel iets te gortig vinden. 
Op korte termijn zal men zich vastklampen aan verdere heropening van de economie, de enorme liquiditeitsverschaffing door de FED, hoop op een vaccin rond kerstmis en een flink deel van de marktkapitalisatie dat tot op heden weinig last had van corona (en daardoor nog steviger gewaardeerd is). En velen hopen dat Trump via fiscale stimulering de beurzen nog hoger kan zetten samen met gewiekste tweets en persconferenties en gepruts van sleepy Joe Biden met zijn af en toe onduidelijk zeer ernstig verwerpelijk gedrag tegenover vrouwen. Het coronanieuws is in ongeveer 20 staten nog danig verontrustend, maar men lijkt heropening door te willen zetten met vergelijking met het Zweedse model. Verwachte winst één jaar vooruit zal na het horror tweede kwartaal weer stijgen. America First, nog steeds, met zijn meevallende daling van de ISM manufacturing en vooral ISM non manufacturing. De huizenmarkt blijft voorlopig verrassend goed overeind.

Daarna zal het nieuws moeten uitwijzen of de koersen nog zo hoog kunnen blijven of bij onverwacht goed nieuws nog wat verder kunnen stijgen. Ik denk dat de kans op een nieuwe vervelende schok groter is dan onverwacht goed nieuws (zoals een vaccin, alhoewel Moderna al in fase 2 zit en men in Oxford al flink ander vaccin aan het produceren is). Het economisch momentum is nu slopend en dat werkt vanzelf door in nieuwe moeilijkheden. De 80 of 90% economie (in Nederland 1,5 meter economie) gaat ook andere delen dan toerisme, transport, bepaalde andere diensten verzwakken. Talrijke kleine zelfstandigen blijven in problemen zitten, komen er niet uit. Schulden zijn overmatig gestegen. Investeringen staan nog langdurig onder druk. Particulieren blijven meer sparen dan voorheen, o.a. omdat hun pensioenvooruitzichten (opnieuw) zijn aangetast (door de lage rente vooral). Overheden moeten wat van hun fiscale stimulering terugnemen, het is te onbetaalbaar, men moet de blijvende ravage selectief gaan steunen in plaats van iedereen te willen helpen. Winsten staan waarschijnlijk meer onder druk, herstellen minder dan nu voorspeld wordt. Er zijn toeleveringsproblemen die tot enige inflatie zullen leiden, maar de vraaguitval is voorlopig voldoende om de inflatie te doen dalen (even deflatie).

Net als eind 2019 toen ik dacht dat de Amerikaanse economie in recessie zou komen door een schok, waarschijnlijk een onverwachte, verwacht ik dat eind 2020 (en misschien ook 2021) een nieuwe schok komt, eveneens waarschijnlijk iets dat nu nog onvoldoende aandacht krijgt. D.w.z. een W-recessie en mogelijk zelfs een WW-recessie (die drie jaar zou kunnen duren, beginnend maart 2020; dit zou het Chaotisch Neergangscenario zijn dat ik eigenlijk pas rond 2024 verwacht had). The Great Reset zal dan echt op gang komen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten