18 mei 2020

Hoop op vaccin, vertrouwen in FED zet beurzen nog flink verder omhoog

Als babyboomer hoor je pessimistisch te zijn en de bullishe zielenroerselen over te laten aan de millennials.
De afgelopen dagen heeft men uitgebreid bericht over de vooruitgang van de vele vaccinontwikkelaars. Oxford leek het verste, maar Moderna bevestigde met voorlopige resultaten waarom het in de voorhoede wordt gedacht. Barron's had ook bemoedigende woorden over wat Pfizer en Johnson & Johnson (ons Crucell) o.a. aan het doen zijn.

Een enigszins bedrukte beurs afgelopen week, misschien was men bedremmeld door het negatieve verhaal van Powell. Het gaat helemaal niet zo goed met de Amerikaanse economie en er is meer fiscale stimulering nodig. Hij leek te suggereren dat de monetaire kogels op waren of niet meer zo doeltreffend zullen zijn.
Dat moest beter en Powell greep zondag zijn herkansing aan. Powell verscheen op TV in het populairste financieel economische interviewprogramma en waarschuwde dat het nog wel even zou duren voor de Amerikaanse economie volledig hersteld zou zijn. Er is echter herstel dat kan doorzetten zonder tweede ernstige besmettingsgolf. Zonder vaccin kan het vertrouwen echter niet helemaal herstellen. Maar het meeste bleef hangen dat hij de Amerikaanse economie sterk en veerkrachtig vond: don’t fight the American economy
(in lijn met het spreekwoord don’t fight the FED, zoals de markt sinds 23 maart weer eens duidelijk maakte).
Sommigen legden het uit dat de FED de punchbowl in 2018 weghaalde, maar door het zo verwerpelijke, weerzinwekkend inverteren van de rentecurve gedwongen werd hem weer terug te zetten in 2019. In februari 2020 is de punchbowl helaas plotseling, volkomen onverwacht, kapot gevallen, de rondvliegende scherven hebben onmetelijke pijn veroorzaakt en men heeft provisorisch in grote haast een ongelooflijk veel grotere in elkaar geflanst, maar tot overmaat van ramp heeft er iemand flink in staan te pissen. De FED heeft toen heel veel punch bijgeschonken en zegt dat de punch nu echt wel weer drinkbaar is en beter drinkbaar wordt, zo lang men er niet opnieuw in gaat pissen. Powell beloofde dat de FED nog bijna ongelimiteerd verder kan gaan met bijschenken en nog ongelooflijk veel monetaire kogels heeft. Ze zijn whatever it takes aan het sparen voor een nieuwe punchbowl, maar die komt er waarschijnlijk pas over een tot anderhalf jaar. Powell meldde verder dat de overheid ook volop nog meer wijn moet gaan schenken, in de oude zakken want die kunnen het nog echt nog steeds goed doen. Hij gruwelt nog steeds van negatieve rente, dat biedt nog minder bescherming dan mondkapjes, ook al zijn er centrale banken die hier wel een heilzame werking in zien.

Het coronanieuws is nog steeds goed, de FED durft niet anders dan overmatig te stimuleren, de olieprijs vliegt weer omhoog, de yuan lijkt weer sterk. 
Wat kan er nog mis gaan? 
Naast collateral damage in de vorm van voorlopig depressieachtige werkloosheid, faillissementen, torenhoge waarderingen voor technologie/ healthcare is er nog het wederoplaaien van de handelsoorlog China/VS.
 TSMC mag van Trump en consorten geen chips meer leveren aan Huawei (in de (valse) hoop hun opmars in 5G te stuiten), na Apple hun grootste klant. China moet dit vergelden en zo gaat de koude technologieoorlog verder. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten