3 april 2022

inflatie moet gaan dalen, anders recessie

 Een hele tijd drukten de centrale banken ons op het hart dat de hoge inflatie van voorbijgaande aard zou zijn. Dat bleek toch een wat langere tijd te worden dan gedacht en diverse centrale banken betuigden spijt over zo veel onkunde over het voorspellen van inflatie. Dat transitory hadden ze niet moeten zeggen. Maar men denkt nog steeds dat die hoge inflatie tijdelijk zal zijn. Om te zorgen dat er meer kans is op tijdelijk hoge inflatie zijn nu buitengewoon snode plannen uitgerold om de inflatie te gaan beteugelen. Het meest probate middel, de heer Poetin naar de hemel sturen, zit niet in die plannen en daarom is succes niet verzekerd. 

Biden heeft Powell op het hart gedrukt dat de inflatie moet dalen, anders worden de verliezen bij de verkiezingen in november wel heel erg groot. De liefde van de kiezer gaat door de maag van vooral lagere benzineprijzen. De markten denken dat Powell luistert en de rente ongekend hard gaat verhogen, zelfs als dat een recessie zou veroorzaken, alleen mooi dalende iflatie kan hem op andere gedachten brengen.

De rentecurve van de swaps geven nu een inversie aan na twee jaar. Men prijst in dat de FED de rente zo veel gaat verhogen dat de economie zo'n grote knauw krijgt dat Powell na ongeveer twee jaar met rasse schreden van zijn plannen gaat afzien om de rente nog verder te verhogen.

Een omgekeerde rentestructuur is de beste voorspeller van een recessie na ongeveer 7-8 kwartalen. Elke keer dat dit gebeurt, roept men dat deze keer geen recessie komt. Elke keer kwam er toch een recessie. Een en ander was wel reden dat het hoogtepunt van de beurzen meestal meer dan een jaar na de inversie kwam.

 De FED heeft een en ander uitgebreid uitgezocht en is ervan overtuigd dat een omgekeerde rentestructuur tot een recessie zal leiden. Het bankwezen wordt dan veel voorzichtiger met krediet verstrekken en CEO's worden banger voor een recessie (en investeren mindr, potten geld op). Op het ogenblik gaat het nog erg goed met de credit spreads. De orte rente is nog erg laag en de reële rente zelfs extreem laag e de rentecurve van de reële rente is nog steil. Zo lang als dit blijft is er een goede kans dat er deze keer niet zo snel een recessie komt. Maar als de inflatie niet snel gaat dalen, dan kan de FED niet anders en de rente verder verhogen en de reële economie een mokerslag verkopen. Voorlopig wordt dit nog verergerd door een fiscale klif, o.a. dankzij senator Manchin van Virginia, die staat waar zo veel domme mensen wonen die alles uitgelegd moet worden met Jip- en Janneketaal.

Voorlopig voorspellen de centrale banken nog behoorlijk sterke groei, al zijn ze al een tijdje bezig hun voorspellingen flink af te zwakken. De coronamaatregelen worden minder en dat zorgt voor extra groei, de consumenten zitten op een zak met spaargeld en dat gaat rollen. Maar met zulke hoge prijzen voor olie, gas, benzine, voedsel en andere zaken waar een aanbodschok is, is na inflatie reële groei moeilijk met de huidige nog relatief lage loonstijgingen. (vooral in europa zijn de hogere energieprijzen een probleem, wat minder in Frankrijk maar wat meer in Nederland)

Afzwakking op de huizenmarkt is nu zeer waarschijnlijk geworden door de flink gestegen hypotheekrente en te veel gestegen huizenprijzen.

De dienstesector gaat herstellen en dat zal de klap verzachten. Maar als de gasprijzen zo hoog blijven, dan moet o.a. Nederland in een recessie komen. De hogere voedselprijzen zullen flink wat averij aanrichten in diverse opkomende landen, met name in het Midden-Oosten.

De VS lijkt voorlopig nog aan de recessiedans te kunnen ontspringen, maar een en ander is kwetsbaar.

Meevallers zijn mogelijk, zoals rede in Oekraïne, meevallende oogsten en sterk dalende olieprijzen en gasprijzen (bijvoorbeeld als Nederland veel extra opslaat en meer gas uit Groningen wint)..

De winstverwachtingen blijven merkwaardig goed overeind, zoals eigenlijk voortdurend het geval was sinds 2019. Dat signaleert vertrouwe in een dalende inflatie en nog geen geloof in een recessie in de VS.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten