10 april 2022

inflatie gaat dalen, maar is het nog op tijd gezien de snode plannen van Poetin en de FED?

 De inversie van de rentecurve en de hoge inflatie door energie en nu ook voedsel heben diverse voorspellers op het been gezet om een recessie te gaan voorspellen in de VS (en dan natuurlijk ook in Europa), zoals afgelopen week Deutsche Bank, wel pas volgend jaar.

Die inversie is inmiddels weer ongedaan gemaakt, maar sommigen zien dit juist als bevestiging dat er een recessie komt (want dit gebeurde altijd in de aanloop van een recessie). De dalende olieprijs ziet men ook als bevestiging dat het met de wereldeconomie bergafwaarts aan het gaan is. 

Maar de olieprijs daalt vooral vanwege minder angst om niet leveren van Rusland, ook al omdat OPEC, Canada en de VS meer olie gaan produceren. 

De inversie heeft te kort geduurd om een bruikbare voorspelling te geven, want niet bevestigd door o.a. de credit spreads. Die zijn aan het dalen. Net als de ingeprijsde inflatieverwachtingen..

De vicevoorzitter van de FED, Brainard, opperduif,  deed de beurze, vooral de obligatiemarkten, op de fundamenten schudden met uitspraken dat ze in is voor meerdere verhogingen van 50 basispunten en ook nog eens voor dubbele versnelling van afbouw QE, volop Quantitative Tightening dus.

Het is merkwaardig hoe weinig de oorlog in Oekraïne de aandelenkoersen beïnvloedt, terwijl Oekraïne toch niet weg te branden is van de nieuwsschermen. Ach, dat gebeurde ook met het nieuws over corona: alleen even zeer belangrijkrond de uitbraak en rond de eerste testresultaten van de vaccins.

Merkwaardig is eigenlijk vooral hoe men het coronanieuws uit China negeert. De onderdrukking is merkwaardig gewelddadig voor een variant als omikron en de economische problemen plotseling groot PMI diensten klapte in elkaar. Vraag van China ook (=lagere Baltic Dry index, goedkopere zeevaarttarieven).

Merkwaardig vind ik ook hoe weinig bedrijven gepiept hebben over lagere marges vanwege de hogere inflatie. Veel minder winstwaarschuwingen voor het eerste kwartaal dan ik dacht. Hogere prijzen kunnen kennelijk gemakkelijker doorberekend worden dan in vorige jaren.

Het slimme geld is na het uitbreken van de Oekraïne-oorlogvolop terug de aandelenbeurzen gegaan, waardoor is niet zo duidelijk (behalve dalende inflatieverwachtingen en credit spreads en meevallende winstwaarschuwingen). Kennelijk ziet men beslist geen recessie in de VS in 2022 en kennelijk ook niet in 2023.

En Europa? We moeten bidden tot Poetin: Wees gegroet heer Poetin. Vol van genade(loosheid) en geef ons ons dagelijkse portie gas en straf ons niet te veel met bombardementen voor onze dagelijkse zonden. Leidt ons in de bekoring van de Gay Pride. Redt de aarde door ons te dwingen sneller over te schakelen op duurzame energie. 

Moeten we echt gaan geloven dat Russen dit vernietigen van Oekraïne en eigen soldatenlevens zo maar goed vinden vanwege de geschiedenis en dat ze echt vinden dat Oekraïne een naziland is dat niet genoeg gestraft kan worden, omdat dit zo hoort volgens Poetin en de kerk? Het gaat er nog steeds niet bij me in dat Russen slechte mensen zijn. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten