8 mei 2022

1994+

 De rentestijging is nu ongeveer vergelijkbaar met die van 1994. De koersverliezen zijn nu wel groter (door de hogere duratie en geen rente-inkomsten). Net als in 1994 zijn de winsten goed, maar moet de koerswinstverhouding dalen. Nu hebben we ook nog te maken met QT, quantitative tightening en de oorlog in Oekraïne met bijbehorende grondstoffeninflatie.  Ongunstiger dus dan 1994.

In 1994 kon de beurs pas stijgen nadat de rente was uitgestegen. Dat zou nu overigens ook tamelijk snel aan de hand kunnen zijn, maar dan hebben we nog steeds Poetin. In de VS ziet men nu de rente van de FED naar 3,5% gaan en enkele leden van de FED vinden dat eigenlijk te gortig als de economie te veel gaat afzwakken, zoals nu eigenlijk geforceerd wordt. 

De groei van de werkgelegenheid was goed in de VS, maar onderliggende analyses zijn somberder. Voor Europa is men uiteraard veel somberder. ER moet dus al wel een en ander ingeprijsd zijn, maar het ziet er nog niet goed uit. Wilde koersfluctuaties, maar geen overduidelijke capitulatie. Het winstverhaal moet verslechteren zou je zeggen. De nominale groei is nog steeds goed, wordt echter geforceerd minder. En het is allemaal inflatie. Zo lang de lonen niet zo hard stijgen, hoeft dit de winsten niet zo hard te raken.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten