25 juni 2023

greenshoots zouden wel eens kunnen verdorren onder rentegeweld

 Cross Border stelt dat de bodem van de liquiditeitscyclus is gepasseerd. Het duidelijkste is dat voor China, maar ook in de VS zien ze verbetering. Zij zijn toonaangevend voor de berekening van geldstromen en liquiditeit. Andere economen zeggen echter dat het dieptepunt nog moet komen vanwege de renteverhogingen en de bankencrisis in de VS. Nu al zie je meer faillissementen (lagging indicator).

China moet zwaar stimuleren, wat ze nu hebben gedaan is nog erg onvoldoende. Tech moet geholpen worden, maar de flinke daling van tech in China doet niet vermoeden dat het al zo ver is. 

Europa profiteert van de lagere olie[prijzen en meer zonne-energie bij al dat mooie weer. Europa kwakkelt verder, terwijl Lagarde de broze economie over de rand aan het gooien is.

Door de gedaalde inflatie is er weer sprake van reële loonstijging.

De Amerikaanse huizenmarkt lijkt te verbeteren. Door de lage hypotheekrente op oude hypotheken is er weinig animo om te verkopen. Dus moet men meer gaan bouwen. Geen wonder dat het vertrouwen van de huizenmarkt al een tijdje aan het verbeteren is. 

maar de Amerikaanse leading indicators dalen maar door en flink ook op jaarbasis. Vroeger was dit een krachtig signaal dat de recessie was begonnen. Initial claims voor werkloosheid zijn langzaam aan het stijgen, vergelijkbaar met 2000, toen er een lichte recessie kwam.

Ondanks de renteverhogingen zie Yellen, minister van financiën en ex baas FED en een redelijk goede macro voorspeller een geleidelijk afnemende kans op recessie in de VS.

Al met al ziet de macro er niet erg sterk uit en weinig bestendig tegen een nieuwe golf aan renteverhogingen.in mijn ogen hebben de centrale banken de rente al voldoende verhoogd om het inflatiemonster voorlopig weer in de kooi te krijgen. Een beetje deflatie zou ik als pensionado met een niet geïndexeerd aanvullend pensioen wel toejuichen.


18 juni 2023

Powell warrig, inflatie gaat flink verder dalen in VS

 Powell deed braaf wat de markt had in geprijsd: geen verhoging van de rente. Maar tot verrassing van de FED-vorsers beloofde hij twee renteverhogingen zoals de andere leden van de FED met hun dots hadden aangegeven. verwachtingen FED voor inflatie en groei 2023 iets omhoog. D.w.z. eigenlijk had de rente nu al moeten worden verhoogd. Maar dat lijkt niet nodig. Zoals Powell al zei ter verdediging van de pauze, het is prudent even af te wachten hoe erg de voorgaande renteverhogingen de economie al hebben beschadigd (17 maanden doorwerking volgens oude economische modellen). Niet genoeg dus is het vonnis van de FED.

De laatste inflatiecijfers geven echter aan dat het wel goed zit met die daling van de inflatie. Exclusief de huren is er maar heel weinig inflatie. Die huurstijging ijlt de werkelijke huurstijging na en het is overduidelijk dat de huurstijging van 8%+ naar ongeveer 0 gaat afzwakken komend jaar. Producentenprijzen dalen en dat werkt snel door in een deel van core PCE, de belangrijkste inflatiemaatstaf van de FED.  De basiseffecten zijn gunstig de komende twee maanden ( de laatste twee maanden vorig jaar met echt hoge inflatie). Over twee maanden zit de inflatie in de VS aardig op het schema van lage genoeg. 

Ondertussen zwakt de groei langzaam verder af, maar banengroei houdt een recessie voorlopig nog tegen. Men begint zelfs wat positiever te worden over de winsten. Bedrijven gaan bezuinigen en hebben nog steeds een meevallende pricing power. 2024 is een verkiezingsjaar en dat betekent betere groei (de rechterflank van de re[publikeinen doet er alles aan dit te voorkomen, zij willen een nieuwe ronde bezuinigingen boven op wat met Biden was afgesproken). . 

Overal lees je verhalen over de wonderen van chat GPT en dat zorgt voor enorm optimisme over de tech sector. Overdreven zo lijkt het, gezien bijvoorbeeld de karrenvrachten aan calls die gekocht worden.

China moet gaan stimuleren en gaat dat natuurlijk doen, meer dan alleen renteverlagingen, al is het weer gezond krijgen van de vastgoedsector een ondoenlijke zaak. 

De Japanse beurs doet het voortreffelijk op de zwakke yen (export omhoog) en lage rente. 

Al met al een vriendelijk beursklimaat met iets oplopende rentes. Misschien dat net als vorig jaar vanaf augustus een wat guurdere wind op de beurzen gaat waaien als het goede inflatienieuws bekend is (en verdisconteerd).


11 juni 2023

wordt de rally breder?

 Heel de stijging van de S&P500 komt slechts door de zeven wonderaandelen.

In maart gingen de bankaandelen onderuit en die trokken alle cyclische aandelen mee en nog meer.

Volgens Jim Bianco is er sinds 31decemebr een enigszins duurzaam herstel van bankaandelen.in de VS. En samen met bankaandelen kan er heel wat meer omhoog. In Nederland is dat nog niet doorgedrongen bij bankaandelen. Alhoewel , de reden voor het herstel lijkt te zijn minder angst voor een recessie en vooral geen diepe recessie in de VS. En meer geloof in een daling van de inflatie naar 3% op niet al te lange termijn. Dat werkte door in herstel van cyclische aandelen.

Ondertussen is het enthousiasme voor tech wel erg overdreven geworden. Uiteraard kan het nog veel mooioeer, maar het gevaar neemt toe. Small caps lijken heel wat veiliger en kansrijker.

Tavi Costa is uiteraard weer door het dolle heen over de goudprijs. Die lijkt naar boven uit te breken op basis van minder productie en vooral onbegrensde verlangens van China om minder afhankelijk te worden van dollars. Goud is een veel te klein deel van de valutareserves geworden. Er is inflatie. helaas vor goud ook een concurrerende korte rente, maar per saldo lijken er gouden tijden aan te brken voor de edelmetalen.

MBS is teleurgesteld in het verwaarloosbare herstel van de olieprijs na de aankondiging om de olieproductie terug te brengen. Daar staat tegenover dat er een nieuwe meer renderende manier van fracking van olie is ontdekt. Dit wordt snel meer toegepast en kan leiden tot hogere olieproductie in de VS,




4 juni 2023

Amerikaanse beurs lijkt langzaam naar boven uit te breken op AI fantasie en sterke groei werkgelegenheid

 Heel voorzichtig begint de S&P500 boven de 4200 uit te breken. De stijging lijkt langzaam wat breder te worden, niet alleen de meme lievelingen van AI, de big five. 

De zorgen over een recessie blijven bestaan, maar worden elke keer de grond ingeboord door bij de verwachtingen meevallende banengroei (althans volgens het Establishment Survey. Het Household Survey voor bepaling van de werkloosheid geeft zelfs een recessie waarschuwing per direct: de werkloosheid is 0,3% boven dieptepunt, een van de meest klassieke signalen dat er een recessie is).

De banengroei is hardnekkig vanwege een exces aan vacatures dat niet weg lijkt te kunnen gaan (vooral niet bij gebrek aan immigranten). Woody Brock had meer dan tien jaar geleden al gezegd dat dit mogelijk was als de overheid zeer krachtig stimuleerde, krachtiger dan men toen durfde. Na de belastingverlagingen van Trump bij hoogconjunctuur en ongekend royale stimulering vanwege COVID lijkt er een situatie ontstaan die banengroei hardnekkig maakt. De verschuiving richting zorg en techniek samen met leraren o.a. die met pensioen gaan zorgen voor een oververhitte arbeidsmarkt.

De economische positieve verrassingen zijn talrijk in de VS. in Europa nemen ze wat af. Lage groei voorlopig, maar men lijkt weer wat positiever te worden over winsten en ook over de toekomst. 

Centrale banken zijn ongeveer klaar met hun depressieve werk. Overheden hebben even geen groter gat in de hand. Inflatie daalt, maar kan niet meer zo gemakkelijk laag blijven als voor COVID. De bordjes zijn verhangen: arbeiders krijgen meer loonsverhoging vanwege schaarste, overheden moeten nog meer doen (defensie tegen Poetin, klimaatinvesteringen die gelukkig rendabeler worden, zorg, infrastructuur etc.). En dat betekent structureel meer inflatie. Voorlopig nog niet echt hoge inflatie denk ik, want kapitaal kopen is nog steeds goedkoop (d.w.z. afschrijvingen zijn voldoende, niet te laag zoals in jaren 70).

China valt tegen, structurele problemen vanwege vergrijzing en te veel bouwen (de bouw moet halveren, heel pijnlijk). Het stelen van technologie wordt moeilijker, maar China is nu sterk genoeg ontwikkeld om zelf succesvolle research te doen.

Waarom is de dollar zo sterk? Ik denk dat het komt vanwege meer geloof in technologie waardoor men heel het Amerikaanse bedrijfsleven meer waard vindt, door de betere demografie en tijdelijk door relatief beter economisch nieuws.