25 juni 2023

greenshoots zouden wel eens kunnen verdorren onder rentegeweld

 Cross Border stelt dat de bodem van de liquiditeitscyclus is gepasseerd. Het duidelijkste is dat voor China, maar ook in de VS zien ze verbetering. Zij zijn toonaangevend voor de berekening van geldstromen en liquiditeit. Andere economen zeggen echter dat het dieptepunt nog moet komen vanwege de renteverhogingen en de bankencrisis in de VS. Nu al zie je meer faillissementen (lagging indicator).

China moet zwaar stimuleren, wat ze nu hebben gedaan is nog erg onvoldoende. Tech moet geholpen worden, maar de flinke daling van tech in China doet niet vermoeden dat het al zo ver is. 

Europa profiteert van de lagere olie[prijzen en meer zonne-energie bij al dat mooie weer. Europa kwakkelt verder, terwijl Lagarde de broze economie over de rand aan het gooien is.

Door de gedaalde inflatie is er weer sprake van reële loonstijging.

De Amerikaanse huizenmarkt lijkt te verbeteren. Door de lage hypotheekrente op oude hypotheken is er weinig animo om te verkopen. Dus moet men meer gaan bouwen. Geen wonder dat het vertrouwen van de huizenmarkt al een tijdje aan het verbeteren is. 

maar de Amerikaanse leading indicators dalen maar door en flink ook op jaarbasis. Vroeger was dit een krachtig signaal dat de recessie was begonnen. Initial claims voor werkloosheid zijn langzaam aan het stijgen, vergelijkbaar met 2000, toen er een lichte recessie kwam.

Ondanks de renteverhogingen zie Yellen, minister van financiën en ex baas FED en een redelijk goede macro voorspeller een geleidelijk afnemende kans op recessie in de VS.

Al met al ziet de macro er niet erg sterk uit en weinig bestendig tegen een nieuwe golf aan renteverhogingen.in mijn ogen hebben de centrale banken de rente al voldoende verhoogd om het inflatiemonster voorlopig weer in de kooi te krijgen. Een beetje deflatie zou ik als pensionado met een niet geïndexeerd aanvullend pensioen wel toejuichen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten