4 juni 2023

Amerikaanse beurs lijkt langzaam naar boven uit te breken op AI fantasie en sterke groei werkgelegenheid

 Heel voorzichtig begint de S&P500 boven de 4200 uit te breken. De stijging lijkt langzaam wat breder te worden, niet alleen de meme lievelingen van AI, de big five. 

De zorgen over een recessie blijven bestaan, maar worden elke keer de grond ingeboord door bij de verwachtingen meevallende banengroei (althans volgens het Establishment Survey. Het Household Survey voor bepaling van de werkloosheid geeft zelfs een recessie waarschuwing per direct: de werkloosheid is 0,3% boven dieptepunt, een van de meest klassieke signalen dat er een recessie is).

De banengroei is hardnekkig vanwege een exces aan vacatures dat niet weg lijkt te kunnen gaan (vooral niet bij gebrek aan immigranten). Woody Brock had meer dan tien jaar geleden al gezegd dat dit mogelijk was als de overheid zeer krachtig stimuleerde, krachtiger dan men toen durfde. Na de belastingverlagingen van Trump bij hoogconjunctuur en ongekend royale stimulering vanwege COVID lijkt er een situatie ontstaan die banengroei hardnekkig maakt. De verschuiving richting zorg en techniek samen met leraren o.a. die met pensioen gaan zorgen voor een oververhitte arbeidsmarkt.

De economische positieve verrassingen zijn talrijk in de VS. in Europa nemen ze wat af. Lage groei voorlopig, maar men lijkt weer wat positiever te worden over winsten en ook over de toekomst. 

Centrale banken zijn ongeveer klaar met hun depressieve werk. Overheden hebben even geen groter gat in de hand. Inflatie daalt, maar kan niet meer zo gemakkelijk laag blijven als voor COVID. De bordjes zijn verhangen: arbeiders krijgen meer loonsverhoging vanwege schaarste, overheden moeten nog meer doen (defensie tegen Poetin, klimaatinvesteringen die gelukkig rendabeler worden, zorg, infrastructuur etc.). En dat betekent structureel meer inflatie. Voorlopig nog niet echt hoge inflatie denk ik, want kapitaal kopen is nog steeds goedkoop (d.w.z. afschrijvingen zijn voldoende, niet te laag zoals in jaren 70).

China valt tegen, structurele problemen vanwege vergrijzing en te veel bouwen (de bouw moet halveren, heel pijnlijk). Het stelen van technologie wordt moeilijker, maar China is nu sterk genoeg ontwikkeld om zelf succesvolle research te doen.

Waarom is de dollar zo sterk? Ik denk dat het komt vanwege meer geloof in technologie waardoor men heel het Amerikaanse bedrijfsleven meer waard vindt, door de betere demografie en tijdelijk door relatief beter economisch nieuws. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten