21 mei 2023

zijwaarts en Nasdaq outperformt

                            Het verhaal van AI, chat gpt is zo krachtig dat de Nasdaq naar boven uitbrak. Er is weer fantasie en dat leidt tot koersen voor sommige technologie tot aan de hemel. Technologie is weer duur, maar de fantasie over AI kan gemakkelijk nog groter worden.

Die recessie in de VS is nog steeds niet afgewend. Het gehannes over de debt ceiling, het schuldenplafond, is nog afgelopen, maar men lijkt er toch uit te willen komen. Heel langzaam verslechtert het economisch beeld in de VS, zelfs bij een goede afloop van debt ceiling. Banengroei is nog steeds beter dan verwacht, maar er lijkt een vuiltje via initial claims werkloosheid aan te komen. De extra centjes van Covid lijken op in de VS. In Europa nog niet en samen met de dalende gasprijzen zorgt dat ervoor dat de economische groei in Europa meevalt. 

Graaiflatie lijkt af te nemen, zoals gezonde concurrentie ook belooft. Dat moet de loonprijsspiraal brken. Via kostenbesparingen komt er toch wat meer werkloosheid, maar iedereen verwacht geen erge recessie, een soort Goldilocks recessie. De vraag naar chips lijkt weer te groeien, energie is goedkoper geworden, voedselprijzen zouden ook wat minder wild moeten worden (als el niño geen roet in het eten gooit). Weinig aanbodproblemen. Dalende inflatie. Het economisch recessieverhaal ziet er inderdaad Goldilocks uit.        

Geen opmerkingen:

Een reactie posten