17 augustus 2023

capitulatie bij rente nog niet duidelijk

En de rente stijgt maar door op interventies van Japan en China die leiden tot verkopen van Amerikaanse obligaties (en Japanse). De FED gooit ook olie op het vuur door fanatieke plannen om door te gaan met Quantitative Tightening en nog open houden van nog meer renteverhogingen. Bidenomics schreeuwt om nog meer staatsleningen en in die situatie dus nog hogere rente. De trend van de koper/ goudprijs geeft aan dat al dat rentegeweld niet komt door rooskleurige vooruitzichten voor economische groei of een slecht inflatieverhaal. De ellende op de rentemarkten en straks vastgoedmarkten wordt ons bewust aangedaan door de centrale banken.

De Amerikaanse economie geeft nog steeds geen krimp ondanks wel erg slechte leiding indicators en te veel rentegeweld. De hypotheekrente loopt richting 8% en dat forceert nog meer pijn op de vastgoedmarkt.  Mortgage Backed Securities worden al tijden niet gekocht door de FED en de (Amerikaanse) banken en dat leidt tot hogere hypotheekrente, want andere partijen moeten verlokt worden om die MBS te kopen.. 

China zucht onder alle problemen op de vastgoedmarkt met sterk dalende prijzen in vele steden, handelsproblemen met de VS en minder buitenlandse investeringen. Mexico is weer de grootste handelspartner van de VS, niet China of zoals vroeger Canada. De zo profijtelijke gelegaliseerde roof van intellectueel eigendom is plotseling veel moeilijker geworden voor China.

De rentestijging gaat nu te hard en dat zou tot capitulatie moeten leiden over enige tijd en dan pas gaat zo ongeveer iedereen profiteren van een lagere rente. Nog even geduld ben ik bang. En dat betekent dat we waarschijnlijk ook nog even geduld moeten hebben met hogere aandelenkoersen, ook al verbeteren de winstvooruitzichten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten