Een deel van de mensen zegt a la Trump dat crimineel Biden zijn cijfertjes over China niet goed op een rijtje heeft staan. De groei is daar robuust 5,5% volgens de cijfers en vorig jaar een redelijke 2,9% gezien alle COVID/ellende. Biden gelooft niet dat er 2,9% groei was in 2022 en ook niet dat het goed gaat in China. Een groeiend deel van de economen is zich achter de oren aan het krabben en tot de conclusie aan het komen dat Biden zijn cijfertjes over China beter op zijn rijtje heeft staan dan de door China gesanctioneerde economische goeroes zoals die van Bloomberg. Bijvoorbeeld Kyle Bass kan niet geloven dat de groei in China goed is. Het gaat vreselijk slecht met de vastgoedmarkt in China, goed voor ongeveer 33% van de economie inclusief wat er aan vast hangt. Daar zit ook een enorme gammele schuldenberg aan vast. Met voortdurende geruchten over omvallende vastgoedspeculanten. De economische groei is zelfs als de gepubliceerde cijfers zouden kloppen slecht gezien de enorme toename van de schulden in China in de afgelopen jaren, veel erger dan in het Westen. Verder gaat het rampzalig met de investeringen. Het buitenland is bang aan het worden voor de sancties van Xi en de Amerikaanse regering, vooral ook sinds de speciale militaire operatie van Rusland in Oekraïne. De problemen in de supply chain nopen tot minder afhankelijkheid van China. China is ook nog eens te duur aan het worden voor veel productie vergeleken met bijvoorbeeld Vietnam.
In het binnenland gaat het dus niet goed met investeringen in vastgoed, maar ook niet met die in technologie. Tencent lijkt zijn investeringen te halveren in 2023. De maatregelen van Xi om de macht van het bedrijfsleven in te tomen werken voorlopig funest uit voor de Chinese economie. Jeugdwerkloosheid van meer dan 20% terwijl de omvang van de arbeidsmarkt door vergrijzig krimpt. een enorme ramp (om de aandacht af te leiden zal Taiwan er aan moeten geloven ben ik bang). De tijden dat China moeiteloos 20 miljoen nieuwe banen per jaar kon creëren lijken voorbij. Banenverlies in de industrie en bouw door te weinig investeringen en te dure arbeid. China wordt oud voor het rijk is. Men roept al decennia dat de banken van China failliet zijn en er zo veel leegstaande nieuwbouwwijken zijn, maar dat was steeds loos alarm. Nu gaat het dus kennelijk wel mis in de komende jaren, na een accelererende schuldenopbouw. Er zal enorm op die verkeerde investeringen moeten worden afgeschreven, zeer slecht voor de lokale overheden en mensen en bedrijven met vastgoed.
Het lijkt nu allemaal in China op Japan na 1990. Plotseling werkten de gouden formules niet meer waardoor er moeiteloos veel groei was door hoge geldgroei, bruisende vastgoedmarkten en investeringen in technologisch superieure exportbedrijven. Stimulering via bruggen naar nergens bouwen hielp niet, ook een nog lagere rente niet. Het was ineens gedaan met de hoge groei, zonder waarschuwing. Overigens ging het daarna per hoofd van de krimpende bevolking helemaal niet zo slecht in Japan.
China kan en moet ook nog veel geld in gezondheidszorg pompen. Dat maakt de groeicijfers beter, maar levert minder rendement dan de gedane investeringen in infrastructuur en vastgoed.
China een blijvende zorg komende jaren en met de liquiditeit gaat het ook niet goed. Centrale banken volharden in QT, Quantitative Tightening, zo lang de werkloosheid laag is. Het inflatieverhaal verbetert nog steeds in de VS gezien de meevallende cijfers en ook in Europa kan het weer gaan meevallen, ook voor het VK volgens mijn oude collega Steven Bell. Mijn angst voor te hard stijgende grondstoffenprijzen wordt overigens flink minder als China minder gaat investeren dan nu gedacht volgens de consensus. Hier volgt voorlopig nog steeds geen rooskleurig verhaal uit voor de rente. Eerst moeten de bond vigilantes die uit hun winterslaap zijn gewekt weer zien dat ze voor risico beloond worden via positieve termijnpremies in plaats van negatieve. Zo lang QT aanhoudt ziet het er niet goed uit voor de rente.
Allemaal wolkjes voor de aandelenbeurzen, al zien de trends er nog steeds super degelijk uit. Een waarschuwing is overigens weer de outperformance van (ouderwetse) energie. Dat is meestal slecht nieuws voor beurzen en vooral technologie. Wat meer correctie op de beurzen ligt voor de hand, 1987 nog niet, al kan het wel.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten