De grote daling van de lange rente op vooral donderdag was het belangrijkste gespreksonderwerp bij de beleggers. De aandelenkoersen deden eigenlijk onieuw niet zo veel.
Ja de groei in Europa over het eerste kwartaal viel iets tegen buiten Duitsland, vooral in Nederland, maar niets wijst erop dat het herstel in Europa wordt afgebroken.
Ja, Draghi komt met iets volgende maand, maar kan dat de huidige lange rente omlaag brengen?
In de VS vielen de retail sales wat tegen en de industriële productie was door de lagere productie van de nutdbedirjven lager vorige maand, maar daar stond toch meer goed nieuws tegenover: initial claims voor werkloosheid voor het eerst in vele jaren onder 300.000, aantrekken van de bouw (vergunningen, housing starts zeer fors omhoog). Juist de bouw was een zorgenkind aan het worden volgens Buffett, Yellen en Gundlach, dus dat had juist vertrouwen terug moeten brengen in economische groei. De voorlopers van de ISM, Emprie State Survey was zeer veel omhoog en de Phillyfed bleef hoger dan verwacht. Het vertrouwen van midden en kleinbedrijf NFIB was duidelijk hoger.
De inflatiecijfers in de VS waren marginaal hoger dan gedacht, vooral de kerninflatie was iets hoger. Procentenprijzen waren al duidelijk hoger doorgekomen dan verwacht.
De reële rente stuiterde ineens steeds harder in elkaar. De europeriferie zag echter fiks stijgende rentes. Dat gebeurt al sinds januari"de winnaars van de afgelopen periode worden ineens verkocht. Aanvankelijk alleen internet/biotech/ Nasdaq/ small caps, maar nu lijkt er winstneming op beleggingen in de europeriferie op gang gekomen te zijn.
In Japan viel de groei in het eerste kwartaal van 5,9% mee.
In China waren de cijfers voor retail sales en industriële productie niet beter, maar niet zo slecht als gevreesd. De Chinese huizenmarkt staat onder druk en dat drukt de groei.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten