Achtergrond bij Beleggen op de golven Waar zijn we op de golven? Waarom gaan de aandelenkoersen al lang zo veel omhoog? N.B. dit blog is à titre personnel en hoeft de visie van BMO Global asset Management niet weer te geven
12 januari 2012
Beren op toppunt macht in China
De inflatie daalt, al was het laatste cijfer van 4,1% 0,1% boven consensus (voedselprijzen stegen weer, maar ex voedsel en energie is er nu zelfs deflatie, die zelfs nog groter kan worden). Door die hogere voedselprijzen ontstond meteen (ten onrechte) twijfel aan een snelle grote versoepeling van het monetaire beleid. De yuan wordt geleidelijk sterker, is niet aan het pauzeren (zowel die voor binnenlands als buitenlands gebruik). De geldgroei is iets aan het versnellen, lijkt zijn dieptepunt gehad te hebben (M2 groeide 13,6% jaar op jaar in plaats van 12,7% in december). Voor Goldman Sachs was dit reden om uit te gaan van een boven consensus groei in China dit jaar. De consensus houdt volgens GS nog onvoldoende rekening met de versoepeling van het monetaire beleid (=meer kredietgroei).
Sommigen durven al iets minder negatief over Chinees vastgoed te schrijven, al zien velen een daling van 5-15% van de prijzen. De importgroei viel tegen (=afzwakking investeringsgroei, lagere ijzer en staal import), de exportgroei zwakte iets minder af.
The View from Shanghai (via Bianco) had een artikel dat men steeds meer moeite doet de statistische cijfers betrouwbaar te maken (hoe men de cijfers van provincies aanpast om hun overoptimistische cijfers in overeenstemming te brengen met hun eigen steekproef van 60% van de bedrijven. Daardoor zie je vaak dat de groei in China lager is dan het laagste wat elke provincie had aangegeven), men publiceert slechte bevindingen zoals slechte stofjes in melk (ja, dat is weer een probleem, nu zijn het kankerverwekkende stofjes) nu prominent, terwijl men dat vroeger uit schaamte verborg.
The View vindt verder dat de China Bear Case nu wel voldoende is doorgedrongen in de wereld. China probeert geloofwaardiger te worden door ook het slechte nieuws te publiceren, waardoor er plotseling meer slecht nieuws uit China lijkt te komen. De kracht van de China Bear Case zal gaan afnemen en men zal t.z.t. weer meer gaan schrijven over de China Bull Case. Sinds Wen Jiabao Wenzhou bezocht heeft en meldde dat het menens was om speculatie te onderdrukken en je daarvoor banken moest helpen met soepeler monetair beleid gelooft The View from Shanghai in de Bull Case.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten