26 juli 2012

eurocrisis weer in fase dat het erger moet worden voor het beter gaat

Iedereen begint er moedeloos van te worden hoe elke keer weer de eurocrisis weer verder verslechtert en de wereldeconomie naar beneden tracht te trekken.
Europa is gelukkig niet belangrijk genoeg om de hele wereld in de totale versukkeling te krijgen, maar is nog wel belangrijk genoeg om te zorgen voor lagere groei. Tot op heden was de besmetting van de groei van Europa op de rest van de wereld betrekkelijk klein. Het CBS berekende dat in mei de wereldhandel steeg dankzij Azië dat de daling in Europa meer dan goed maakte.

De nieuwste bron van ellende is de tomeloos stijgende schuldenlast van de Spaanse provincies. Net als met de overheidschuld valt het niveau nog wel mee, maar de stijging is onhoudbaar.
De groei van de Spaanse economie wordt steeds meer naar beneden bijgesteld en dat veroorzaakt grotere verwachte tekorten.
Italiaanse provincies zijn ineens ook zeer gammel.
Zoals ik in een vorige post al opmerkte lijkt het onmogelijk te zijn voor Griekenland het begrotingstekort te laten dalen en is 10% van het BNP een soort minimum voorlopig.

Er is alom overeenstemming dat ESM en EFSF veel te klein zijn om Italië en Spanje te financieren en dat lijkt nodig nu de Spaanse rente richting 8% aan het gaan is. De rentecurve van spanje laat zien dat de markt al snel vrij veel kans ziet op een Spaans faillissement.

Geithner is het getreuzel van Duitsland zat: mevrouw Merkel mag nog tot half september de boel traineren tot er een uitslag komt vanuit Karlsruhe of het ESM mag volgens Duitse wetgeving, maar dan moet het ook rond zijn inclusief banklicentie. Hij krijgt nu steun vanuit Oostenrijk (Nowotny) dat er een banklicentie voor het ESM moet komen. Zonder banklicentie van het ESM zijn Spanje en Italië niet overtuigend te helpen en dat begint onvermijdelijk te worden.

Ondertussen moet Bernanke zijn plannetjes voor monetaire stimulering op 1 augustus gaan aanondigen, in ieder geval een duidelijke toespeling voor september en op 2 augustus moet super Mario dit overtroeven (als hij nog langer de baas van de ECB wil blijven). Op de dagen erna moet dan Azië over de brug komen (Japan, China).
Door die verwachte gulheid van de centrale banken wil de Amerikaanse beurs maar niet omlaag en die van de kernlanden in Europa ook niet, maar als die gulheid gaat tegenvallen dan zal er menig traantje geplengd moeten worden.
We zijn vol verwachting over de komende banlicentie van het ESM en de komende monetaire fratsen van Super Mario.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten