29 juli 2012

goed nieuws van de afgelopen dagen

De laatste dagen waren er allerlei goede berichten, meer dan normaal.
Het belangrijkste was de belofte van Draghi om alles te doen wat noodzakelijk was om de euro te laten voortbestaan (=markten omhoog manipuleren). Dit is zo hard nodig dat hij vindt dat het vanaf nu tot het mandaat van de ECB hoort, terwijl het eigenlijk niets te maken heeft met stabiliseren van de inflatie, de enige doelstelling van de ECB. Ach, je vermijdt wel wat extra deflatie in Zuid Europa. Waar een wil is, is een weg naar oplossing van de eurocrisis.

Heel erg positief  is ook de draai naar boven van de Citigroup Economic Surprise Index van de VS en andere lanen zie http://beleggenopdegolven.blogspot.nl/2012/07/economic-surprises-keren-goed-richting.html , laten we hopen dat dit doorzet op basis van de lagere benzineprijs, herstel huizenmarkt, verbeterende kredietgroei en meer investeringen in gas- en oliewinning (farcturing, teerzanden).

De afgelopen week begon men ook met een nieuw procede SAGD om efficiënter teerzanden te winnen, tot 40% meer olie uit de teer.
http://online.wsj.com/article/SB10000872396390443570904577544860568722418.html#ixzz21YJFZprc Het blijft hopeloos milieuvervuilend, met gevaarlijke gasontwikkelingen, maar de techniek staat niet stil en dat moet uiteindelijk dat verbetering van de milieuproblemen leiden.

Kenmerkend voor de draai in de Citigroup Economic Surprise Index is ook een draai in het pessimisme over de winstvooruitzichten.
Plaatje is van Credit Suisse (Garthwaith c.s.) . Cyclisch is een keer van het winstpessimisme (opwaarste/neerwaartse winstherzieningen) nu normaal volgens Credit Suisse (en mij). Na 1 maand stonden de koersen gemiddeld 4% hoger  als het winstnegativisme dit niveau had bereikt.
Dan zouden de hedgefunds met hun uitzonderlijk negatieve gevoeligheid nu voor de beurs zoals vaker weer fout zitten.

De intial claims voor werkloosheid in de VS gingen fors naar beneden, waardoor de vooruitzichten voor werkgelegenheidsgroei verbeteren en de ISM hoort te stijgen.


Volgens de modellen van Global Applied Macro Economics (Benderly en Deense companen) gaat M1 hard aantrekken in Europa en dat zou betekenen dat het in Europa minder slecht zal gaan met economie en beurzen dan nu gevreesd wordt.

In het VK wordt voor een bedrag van 40 miljard pond overheidsgaranties (voor PIP, Pensions Investment Platform)  afgegeven op private infrastructuurinvesteringen. Dat is goed voor economische groei, niet erg voor de staatsschulden (daar staat dekking uit de investering tegenover) en helpt de rendementen van pensioenfondsen. Waarom heeft geen enkele Nederlandse politieke partij dit in zijn verkiezingsprogramma staan? Nederlandse pensioenfondsen staan te popelen te investeren in Nederlandse infrastructuur met extra garanties over het te behalen rendement.

Martin Wolf had in de FT http://blogs.ft.com/martin-wolf-exchange/2012/07/25/getting-out-of-debt-by-adding-debt/#ixzz21k6bq2PI een wonderlijk verhaal dat je via het maken van meer schulden uit de schuldenproblemen kunt komen. Als we nou allemaal geloven dat wonderen bestaan, dan bestaan ze ook.

Het doorgans niet door optimisme uitblinkende Capital Economics had bovenstaand plaatje. Door de lage euro gaan de exporten in de eurozone aantrekken. De kernlanden profiteren hier meer van dan de PIGS, maar ook voor de PIGS verbetert de export.

Verder schijnt het wat te gaan regenen in de VS waardoor niet alle maïs verloren gaat, al is het te laat voor een normale oogst.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten