16 maart 2013

Australië nu en vroeger

Gedurende 25 jaar bezoek ik nu om de 4 à 5 jaar familie in Australië.

In de loop der tijden heb ik behoorlijk wat zien veranderen.
Hetzelfde is gebleven dat het een mooi, groot land is met vriendelijke mensen, afhankelijk van grondstoffen en toeristen.

In de begintijden vond iedereen dat je Japans moest gaan leren. Dat had de toekomst. Japanse toeristen overspoelden Australië.

Nu is iedereen ervan doordrongen dat ze enorm afhangen van China en dat ze Chinees moeten leren. In tegenstelling tot rond 1990 en Japans gebeurt nu dat Mandarijns leren wel. Het is een populair vak op school (en vervangt Frans, want wat heb je daar nu aan?).

Vroeger had Australië net als Engeland een theecultuur, compleet met Devonshire Tea scones. Op het menu stonden tal van soorten thee.

Nu is Australië meegegaan met zijn tijd en is er een koffiecultuur. Alles is jachtiger geworden, stressvoller en daar hoort koffie bij. Op het menu staan nu allerlei soorten koffiedranken.
Enigszins minder zie je dat men meer wijn en minder bier drinkt.

Ik heb al een foto laten zien met op het hek van de boerderij in Murwillumbah de waarschuwing: Beware of the Bulls. Daar is men nu (men heeft een minder vervaarlijk soort koeien) niet meer zo bang voor.

Nu hangt er een plaat: weg met schaliegas (Coal Seam Gas). Die pplaten hangen overal overigens. Men is bang voor aardbevingen en denkt dat schaliegas slecht is voor de koeien, nee geen rare gasluchtjes. Geen schaliegas in de eigen omgeving.

 Murwillumbah betekent “waar veel possums zitten”. Dat was inderdaad het geval rond 1990, maar deze keer zag ik er geen een (dat had vooral te maken met het slopen van schuurtjes waar ze vroeger hingen).

 De gifkikker is op zijn retour. Gewone kikkers, ook de oorspronkelijk Australische, zijn weer in opmars. Die gifkikkers was een enorme plaag geworden. Voor bestrijding ongedierte in suikerriet geïmporteerd (daarom heten ze ook cane toads) vonden ze allerlei andere zaken veel lekkerder. Ze hadden aanvankelijk geen tegenstanders en vermenigvuldigden zich exponentieel. Ze werden veter en vetter en groter en groter.

De laatste keren is de plaag op de terugweg en worden ze niet meer zo groot. Vogels en andere dieren hebben geleerd hoe je ze kunt verschalken (je gooit ze op de rug en dan kunnen ze hun gif niet meer op je spuiten).

 Het favoriete programma was vroeger Dokter Who met de opswepende muziek. Nu is het The Kitchen Rules, waarbij deelnemers elkaars kookkunsten mogen jureren samen met rechters. Bij de deelnemers zitten steevast enkele heksen die alles afkeuren en de rechters proberen op allo allo wijzze de Franse samaak te introduceren. Een tje dacht dat dit inhield dat je overal veel meer zout op moest doen.

De natte tijden (februari/juni) worden natter en de droge tijden droger. Zeer vervelend als je in de Australische zomer/herfst op vakantie gaat. Ik heb nooit zo veel regen meegemaakt op de boerderij, maar het was wel het eerste jaar ooit dat ze een vrachtwagen met water hadden moeten laten aanrukken in de droge tijd. Je kunt steeds duidelijker voor inlands geproduceerd voedsel en milieubewust voedsel kiezen (zie de bananen).

 

 

Ondertussen schrijdt de vooruitgang voort. De zandweg op de boerderij is geasfalteerd. Er is een zwembad bijgekomen. Dat airconditioning je zwak maakt, vindt Mary nu lang achterhaald. Het paard is vervangen door een quad om de koeien op te drijven. Je rijdt tegenwoordig op de grasmaaier rond.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten