Bovenstaand plaatje van Business Insider laat weer eens het sterke verband tussen de goudprijs en de omvang van de valutareserves. Het stil vallen van de groei van de valutareserves in China viel samen met het einde van de stijging van de goudprijs.
De exporteurs van China stopten ineens met hun onmiddellijke inwisseling van hun buitenlandse valuta's in yuans. Voorheen was de ontwikkeling van de yuankoers upward only. Maar door de te lage groei in China was dit ineens niet meer het geval. De Chinese overheid probeerde even met een lagere yuan de export te stimuleren. Het was ineens niet meer nodig zo snel dollars in yuan om te wisselen.
Deze situatie lijkt te veranderen, nu de soft landing een feit lijkt te zijn in China en men meer op consumptie (=harde yuan nodig) dan op export gaat inzetten. Men wordt weer benauwd voor een sterke yuan, d.w.z. de valutareserves gaan weer groeien en dat is goed voor de goudprijs.
Ondertussen heeft het Amerikaanse publiek zijn vertrouwen in goud verloren (plaatje Bianco). Men verkocht ineens 140 ton goud via de goud ETF's.
Het vreemde is dat juist in die liquidatie de goudprijs niet daalde.
De consensus is ongekend negatief op goud, alleen op het dieptepunt van de kredietcrisis toen men nergens nog positief op was, was men negatiever.
Bianco denkt daarom dat er een contrary low gezet is voor de goudprijs.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten