Politici hebben er alles aan gedaan om het vertrouwen weg te jagen, maar het vertrouwen lijkt terug te komen over de rug van stijgende aandelenmarkten, lage benzineprijzen en minder angst om werkloos te worden. Bovendien wordt het volgens de voorspellingen een ijskoude winter en dat helpt de kerstverkopen.
Het sluiten van de overheid en de aanslag op het vertrouwen lijkt 0,5% van de groei van het BNP te hebben gestolen. De groei in het vierde kwartaal kan toch nog meevallen als de kerstverkopen gaan meevallen. Dat kan denk ik.
Maar bij Morgan Stanley denken ze daar heel anders over. De Amerikaan is veranderd in een soort Scrooge: hij gaat dit jaar echt minder aan de kerst uitgeven. Bij wat bottom up analyse komt er een mager 1,6% groei uit , maar top down blijft er 0,4% van over.
De Amerikaan zou meer geld kunnen uitgeven, maar vertikt dit te doen aldus Morgan Stanley. Ze zouden zo maar eens de consumptiedrang van de Amerikaanse consument zoals zo vaak gebeurde in het verleden kunnen onderschatten.
Je kunt ook geloven in de schattingen van winkeliers via het extra personeel dat ze gaan aannemen over oktober. Als dat meer dan 150.000 is, dan lijken de kerstverkopen minstens zo goed als vorig jaar te worden volgens Calculated Risk.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten