6 november 2013

peace dividend terug in VS

In Amerika begint men eindelijk een beetje het licht te zien: men kan best wel wat minder aan defensie uitgeven en meer aan onderwijs.
Statfors Kaplan legde uit waarom de Amerikanen steeds minder warm lopen om zo'n enorm defensieapparaat in de lucht te houden.

 
De automatische kaasschaafmethode sequester van de overheidsuitgaven doet nauwelijks pijn, omdat 94% gedragen wordt door lagere defensieuitgaven.
De defensieuitgaven dalen, vooral als percentage van het BNP is dit goed te zien. Het peacedividend uit de Clintonjaren komt terug.
Republikeinen spreken er schande van, maar doen er verrassend weinig tegen.

Het Amerikaanse volk is oorlogsmoe, ziet geen enkele bedreiging van Amerika en wil niet de dure politieagent spelen in tijden dat er flink bezuinigd moet worden op de overheidsuitgaven om belastingverhogingen tegen te houden.

Kaplan van Statfor had een artikel
http://www.realclearworld.com/articles/2013/10/31/the_slow_death_of_american_defense.html
dat de Amerikanen structureel minder geld willen uitgeven aan defensie. Men wil geen grote overheid en een zo enorm groot leger is helemaal niet nodig. Een oorlog beginnen in Syrië, nee dank je de koekoek.
Veel van die dure vliegtuigen, bommenwerpers kunnen weg, je kunt het meestal wel af met drones en dat kost ook geen Amerikaanse levens.
De uitvinding van de drone in 1998 is een van de meest onderschatte uitvindingen van de laatste tijd, samen met fracking in 2001.
Natuurlijk is de terugtrekking uit Afghanistan en Irak de grootte motor achter de daling van de defensieuitgaven (plaatje van Strategas).
Die lagere defensieuitgaven leiden overigens tot een sterk stijgende groei van de productiviteit en andersom (je hoort het verhaal meestal andersom: dat die defensieuitgaven zo geweldig zijn voor research die overal voor kan worden ingezet; dit is kennelijk toch geen goed besteed geld).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten